Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az év első és utolsó napja nemcsak a vidám, hangos duhajkodások ideje, de évszázadok óta a legtöbb babona és hiedelem kapcsolódik hozzá. Szerencse, bőség és gazdagság kívántatik. Nincs ez másként az ételekkel sem. Gondosan állítsuk össze a mágikus fogásokat, és együk magunkat szerencsésre! |
Ez
idő tájt a világon más-más falatok kerülnek az asztalra, de egyben
megegyeznek: gazdagságot, szerencsét, bőséget hozó erőt tulajdonítanak
nekik. Az őrült taljánok az újév köszöntését is elhíresült
temperamentumokhoz híven kezdik. A vacsora előtt először megunt,
haszontalannak vélt tárgyaikat hajigálják ki az ablakon keresztül, mert a
hiedelem szerint így helyet teremtenek az új, szebb dolgoknak az
újévben. Az ünnepélyes lomtalanítás után ülnek asztalhoz, hogy
elfogyasszák a lencsét kolbásszal.
A hollandok úgy gondolják,
hogy a szerencsét, a teljességet a kör alakú, kerek, gyűrű alakú falatok
fogyasztása hozza meg. Így rengeteg különböző töltelékkel ízesített,
kis kerek fánkot tesznek az asztalra, amelyet Olie Bollen (olajos
labdák) néven ismernek. A görögök a kenyér vagy más tésztaféle belsejébe
pénzérmét rejtenek, bízva abban, hogy a pénzes kenyér bevonzza a
gazdagságot. A boraikra büszke spanyolok pedig pontban éjfélkor 12 szem
szőlőt fogyasztanak el. Egy-egy szőlőszem az év egyes hónapjait jelöli.
Ha a hónaphoz tartozó szőlőszem édes, szerencsés lesz a hónap, ha pedig
savanyú, akkor bizony az nem sok jót tartogat.
A tiroliak a
gazdagságnál sokkal fontosabbnak tartják a férfiasságot, és úgy vélik,
ha szilveszter éjjelén meztelenül megráznak egy almafát, akkor egész
évben biztosak lehetnek a heves szerelmes éjszakákban. Persze a jó
erőhöz étek is kell, így az almafa ruhátlan cibálása után rétest
majszolnak, mivel a hosszúra nyújtott rétestészta a hosszú életet
szimbolizálja. Az ázsiai konyhákban a hosszú tészta jelképezi a hosszú
életet, így Japánban és Kínában az év utolsó napján – ami náluk még
odébb van, tekintve a holdújévet - nem ritka látvány, hogy több méternyi
tészta lóg az aggkort remélők szájából. Ha sikerül úgy szájukba szívni
és lenyelni a tésztaszálat, hogy nem törik meg, akkor hosszú életet
remélhetnek.
Természetesen
a magyar hagyományok is bővelkednek a szerencse és gazdagság
varázslásának biztos fogásaival. Az év első napján első étekként
lencselevest kell enni, mert akkor az újesztendő minden napján hasas
lesz a pénztárcánk, sosem ürül majd ki. A lencsét tájegységekként más
hüvelyessel, vagy sok apró szemmel bíró étekkel – ilyen például a köles
vagy a rizs – helyettesítik. A sok apró szem a pénzt szimbolizálja.
Talán a legismertebb szerencseszimbólum a ropogós pirosra sült malac,
hogy még biztosabbra menjünk négylevelű lóherével a szájában. Azt
tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét, de ennek kapcsán nehogy a
rántott húsra gondoljunk! Szerencsét csak a köröm és a csülök, a fül és
farok hozhat.
A legtöbb helyen úgy tartják, hogy a hal is
szerencsét hoz – ahány pikkely, annyi pénz. Bár manapság már az egyre
közkedveltebb, sima bőrű, tengeri halakban is bíznak, mi szerint azok
sem úsztatják el a szerencsét. Abban viszont mindenhol egyetértenek,
hogy az újév napján tilos bármilyen baromfihúst fogyasztani, mert az
elkaparja a szerencsét. Pulykát pedig egyenesen tiltott, mert mindehhez
még mérgeskedést is hoz a házhoz. Érdemes viszont szilveszterre
szerencsepogácsát sütni. Az egyik pogácsába pénzérmét rejtünk, és aki
megtalálja, annak bőséges lesz a következő év. A pogácsának még az
óévben el kell fogynia, különben visszájára fordul minden az újban.
Rétessel lehet hosszúra nyújtani a gazdagságot, és az életet is – így
nem árt pár szelet rétest is asztalra tenni.
Vegyük sorra a
kamrában a tartalékokat, nehogy üres legyen a zsíros bödön, a kávé-, a
cukortartó, a lisztes zacskó az év első perceiben. Töltsük fel, mert ha
teli vannak a tárolók, akkor bőségben telik majd az év, de ha üresen
kongó kamrával kezdünk, akkor nem lesz teli a bendőnk az elkövetkező
esztendőben. A szerelmeseknek külön érdemes figyelni a mézes csuporra,
mert az édes, szerelmes hétköznapokat szimbolizálja. Ha mézes ajakkal
hosszú csókot váltanak, akkor a kapcsolat is hosszú lesz. Ha valamilyen
okból a szerelmesek távol vannak egymástól szilveszter napján, akkor egy
kevés pezsgőt ki kell loccsantani a földre a kedvesre gondolva, és így a
következő évben is együtt maradnak. A pezsgő locsolásához más hiedelem
is fűződik – azt tartják, ha kilöttyintünk belőle a földre, akkor egész
évben dőlni fog a lé…
Ráadásnak itt van 3 finom étel receptje. Jó étvágyat hozzá!
ÍNYENC LENCSELEVES ASZALT SZILVÁVAL
30 dkg lencse
1,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt
5-6 szem aszalt szilva
3-4 db babérlevél
só
bors
citromlé
A lencsét főzés előtt pár órára beáztatjuk, majd 2 liter vízzel feltesszük főzni. Hozzá adjuk az aszalt szilvát, a babérlevelet, sót és borsot, és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ekkor a tejszínt elhabarjuk a liszttel és állandó keverés mellett a leveshez öntjük. Egyet forr és már kész is. Ízlés szerint citromlevet is adhatunk hozzá. Aszalt szilva helyett kipróbálhatjuk áfonyával is, különleges, pikáns ízt ad.
LAZAC FEHÉRBOROS MÁRTÁSBAN MANDULÁS BURGONYAFÁNKKAL
(4 személyre)
60 dkg lazacfilé, bőr nélkül
vaj a sütéshez
A mártáshoz:
1 dl tejszín
1 dl félédes fehér bor
4 evőkanál Philadelpia krémsajt
2 teáskanál apróra vágott friss bazsalikom
1-2 dkg olvasztott vaj
só, bors
A lazacot vágjuk 4 szeletre és a felolvasztott vajban mindkét felét közepes lángon süssük meg. A lazacnak nem kell sok, minden oldalt 2-3 percig bőven elég sütni. A mártáshoz a tejszínt és a krémsajtot állandó keverés mellett forraljuk össze, majd adjuk hozzá a bort, a bazsalikomot, az olvasztott vajat és ízlés szerint a sót, borsot. Állandó keverés mellett addig főzzük, míg egyet rottyan. Tálaláskor locsoljuk meg a lazacot a mártással. Citrom vagy narancskarikával díszítsük.
Mandulás burgonyafánk
70 dkg burgonya
2 tojás
10 dkg mandulapehely
só, bors, szerecsendió
liszt
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A burgonyát kockára vágva sós vízben puhára főzzük, és még forrón összetörjük. Hozzáadjuk 2 tojás sárgáját, sót, borsot, szerecsendiót és 5 dkg mandulát, jól összekeverjük. A masszából lisztes kézzel apró kis gombócokat formálunk, és enyhén felvert tojásfehérjébe, majd a mandulapehellyel összekevert zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban aranysárgára sütjük. Valamelyik gombócba feltétlenül rejtsünk bele egy szerencsehozó pénzérmét!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!