Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
25 dkg darált dió
20 dkg margarin
3 dl tejföl
3 dl langyos tej
1 lapos evőkanál só
1 mokkáskanál cukor
2 tojás sárgája
1 mokkáskanál sikér
1 kávéskanál 10 %-os ecet
1 púpos kávéskanál chilipor
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Tetejére: 1 egész tojás felverve, 1 - 2 evőkanál tejjel megkeverve
Elkészítése:
A hozzávalókat berakom a kenyérsütő gépbe, és a normál programon elindítom a gépet. Ha a tejföl lazább, akkor lehet, hogy kell bele plusz 1-2 evőkanál rétesliszt még... De ha sűrűnek látni dagasztás közben a tésztát, akkor pedig 1-2 evőkanál langyos vízzel segíthetünk a tészta állagán. Ha leállt a dagasztással, hagyom még benne 30 percig kelni a tésztát. Majd kiveszem átgyúrom jó alaposan, és kisodrom a gyúródeszkán. 2-szer hajtogatom, majd ujjnyi vastagságúra kinyújtom. Srégen bevágom a tészta tetejét. Lekenem a felvert tojás és tej keverékével, pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és margarinnal kikent tepsibe rakom a pogácsákat. Kb. 15 percig még hagyom a tepsiben is kelni.
Előmelegített sütőben 200 fokon 22 perc alatt szép pirosra sütöm.
Nekem ebből 3 gáztepsi méretű tepsivel lett.
Melegen is fogyasztható, de szerintem kihűlve sokkal finomabb!
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 1 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás.
A hozzávalókat 2,5 dl tejjel összedagasztani, kisodorni, a tetejét tojássárgájával + tejjel megkenni, sajtot ráreszelni, vagy szezámmaggal megszórni, kiszaggatni.
Sütni: Ha megkelt 200 fokon 20 percig előmelegített sütőben.
Géppel készítve:
A kenyérdagasztó gépemmel a gyors programon dagasztatom be a hozzávalókat a 2,5 dl tejjel együtt, és kb. 20 perc után , ha már leáll a dagasztással, addigra szépen megkel, kiveszem, kisodrom, és a fentiek szerint elkészítem.
Ugyanez a tészta muffin formában sütve: (5 perc 200 fokon légkeveréses sütéssel, utána 17 perc 170 fokon légkeveréssel.)
Kb. 50 dkg főtt, és összetört krumpli kell bele, 2. db tojás, só ízlés szerint, 1 teáskanálnyi olajat is teszek bele, és annyi finomlisztet, hogy jól lehessen gyúrni, és kisodorni. A deszkára bőven teszek réteslisztet, és a tésztát kisodrom 3-4 mm-es vastagságúra. Ezután már lehet pogácsa szaggatóval szaggatni. Forró olajban sütöm, és közben megfordítom a pogácsákat, hogy egyformára süljön meg mindegyik oldala. Papírszalvétára szedegetem ki, hogy az olaj lecsöpögjön, aztán teszem a jénaiba.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
20 dkg rétesliszt
18 dkg puha margarin
4 dkg élesztő
1 kávéskanál kristálycukor
2 dl tejföl
1 dl langyos tej
1 tojás
1 evőkanál só
20 dkg főtt, összetört krumpli
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 mokkáskanál sikér
2 x 2 dkg margarin a a hajtogatáshoz
2 x 2,5 dkg reszelt sajt hajtogatásra
Tetejére: 1 tojás felverve, kb. 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépembe. Elindítom a gyors programot. Ha leállt a gép a dagasztással ( nálam ez 30 perc múlva lesz), akkor még 30 percig hagyom benne a tésztát, hogy duplájára keljen. Aztán lisztezett deszkán kisodrom, elosztok rajta 2 dkg margarint, és 2,5 dkg reszelt sajtot. Behajtogatom a tésztát, és kisodrom, újra vajazom, sajtozom. Ekkor megint behajtom, és ujjnyi vastagra kisodrom. Lekenem 1 felvert tojással, megszórom reszelt sajttal. Kiszaggatom pogácsaszaggatóval. Margarinnal kikent tepsibe rakom. Előmelegített tepsiben 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm.
Hozzávalók:
Tésztához: 1,8 dl langyos víz, 1 evőkanál étolaj, 3 evőkanál ketchup, 1 teáskanál só, 3 evőkanál finom kukoricaliszt, 35 dkg BL 80 kenyérliszt, 1 teáskanál porélesztő.
Tésztába: 4 evőkanál étolaj, 3-4 nagyobb lilahagyma, vékonyra szeletelve, 8 db virsli, 2 evőkanál mustár.
Elkészítés: A tésztához valókat belerakjuk a kenyérsütő gépbe, és beindítjuk a normál programot (3,20 perces), 35 perc múlva leáll a dagasztás, akkor kikapcsoljuk a gépet.
Közben a 4 evőkanál olajon megpároljuk a hagymát, míg jó üveges lesz, majd kivesszük az olajból és hűlni hagyjuk. Ezután beletesszük a virslit abba az olajba és ha átsült, hűlni hagyjuk.
A gépből kivesszük a tésztát, lisztezett deszkán kisodorjuk, 8 egyenlő részre vágjuk. Akkorára sodorjuk ki a tésztákat, hogy jól elférjen a virsli rajta, hogy a végeit is be lehessen hajtani. Először a tészta közepére mustárt kenünk, erre a hagyma nyolcadrészét, majd a virslit. A tészta végeit a virsli hosszában behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék, majd feltekerjük a tésztát a virslire.
A 8 tekercset beletesszük egy olajjal vékonyan megkent sütőpapírra 35 x 26 cm-es tepsibe. Lekenjük meleg vízzel, és konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 45 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük 2 tojássárgája + 1 kávéskanál tej keverékével.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25-27 percig sütjük, addig, míg aranybarna lesz.
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
1 mokkáskanál porcukor
2 mokkáskanál só
Tetejére:
1 egész felvert tojás + 1 kávékanál tej keveréke
szezámmag, köménymag.
Elkészítése:
A hozzávalókat jól összegyúrjuk. Majd konyharuhával letakarjuk, és 1 órára pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán 3 mm-es vastagságúra kisodorjuk, és perecszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy 30x35 cm-es tepsinek az aljára sütőpapírt teszünk. Ráhelyezzük a kiszaggatott pereceket hézagosan. Lekenjük felvert tojás és tej keverékével a pereceket, és a tetejére szezámmagot, illetve köménymagot szórunk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 10-14 perc alatt arany barnára sütjük.
Ebből a mennyiségből 3 tepsivel lett.
2 tojás sárgáját 2 dl tejföllel, 2 teáskanál sóval, 25 dkg margarinnal, 0,5 kg finomliszttel és 1 csomag sütőporral géppel bedagasztatjuk. Majd 2 részre osztjuk, és gyúródeszkán kb. 30 cm-es téglalapra nyújtjuk, megkenjük az alábbi töltelékkel: 12,5 dkg rámával 15 dkg reszelt sajtot jól elkeverünk, ezt rakjuk a tésztára, úgy feltekerjük, mint a bejglit. Ezután alufóliába csomagolva 2 órára a hűtőbe tesszük. Ha jó kemény, akkor kb. gyufa szélességűre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon 18 percig sütjük.
( tojásfehérje hasznosítására!)
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt,
3 dkg rétesliszt,
10 dkg vaj (vagy margarin),
1 mokkáskanál só,
1,5 dkg friss élesztő,
1 dl langyos tej,
1 mokkáskanál sikér,
fél mokkáskanál 10%-os ecet.
Töltelék:
2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 1 csipetnyi sóval, +8 dkg füstölt reszelt sajtot hozzákeverünk.
Tetejére: 1 tojás felverve + 1 mokkáskanál tej.
Elkészítése:
Legelőször a tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd beleöntjük a lisztbe, és hozzáadjuk a többi hozzávalót, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Félretesszük kb. 30 percre kelni hagyjuk.
Majd, jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket a tésztára. Ezután felsodorjuk, mint a bejglit, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.
Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből 1 tepsivel lesz.
Sajtos főzött
karika
/ Mindmegette
-ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
2 dl tej
8 dkg vaj
1 teáskanál só
16 dkg finomliszt
3 tojás
8 dkg reszelt sajt
1 tojás a tetejére
Elkészítés: A tejet a vajjal felfőzöm. Hozzáadom a lisztet és a
teáskanál sót. Csomómentesen elkeverem, és addig főzöm, míg elválik az edény
falától. Ez nagyon gyorsan bekövetkezik. Ha kihűlt, beleteszem a tojást és
a sajtot, majd kézzel jól összedolgozom. Ezután vizes kanállal
kiszaggatva, margarinozott, lisztezett tepsire teszem, távol egymástól. Tetejét
tojással kenem. Majd megszórom ízlés szerint: szezámmaggal, köménymaggal,
lenmaggal , reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt szép piros színűre sütöm.
Nagyon gyorsan elkészíthető!
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
2 dkg rétesliszt
10 dkg vaj
0,5 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej
1 csipetnyi porcukor
1 tojás sárgája
1 mokkáskanál só
2 púpos evőkanál tejföl
6 dkg reszelt sajt ( trappista)
Tetejére: 1 tojásfehérje, 1 kávéskanál tej, 2-3 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A liszteket összemorzsolom a vajjal együtt. Közben egy kis pohárban az élesztőt a csipetnyi porcukor hozzáadásával a 0,5 dl langyos tejben felfuttatom, és a lisztes keverékbe öntöm. Majd belerakom a tojás sárgáját, a sót, a tejfölt és a reszelt sajtot, és jó alaposan összedolgozom. Ezután rögtön kinyújtom a sodródeszkán kb. 1-2 mm-re. Aztán megkenem a tetejét tojásfehérje és a tej keverékével, megszórom még reszelt sajttal. Hold alakú formával kiszaggatom. (Ha ez nincsen, akár kör alakú is jó.)
Előmelegített sütőben 200 fokon 12-14 percig sütöm.
Sajtos kocka
/ Maris
-ahogy én csináltam:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg ráma, 20 dkg sajt, 2 tojássárgája, 4 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1 fél mokkáskanál cukor.
Az egészet a kenyérsütő gépembe tettem, amikor a gép leáll a dagasztással (kb. 45 perc múlva), akkor kiveszem a tésztát, átgyúrom, majd a hűtőbe teszem egy tálba pihentetni pár órát, (vagy akár egy napot is). Majd sodródeszkán kinyújtom ujjnyi vastagra, tojásfehérjével megkenem. Ezután lehet megszórni reszelt sajttal, köménnyel, szezámmaggal, lenmaggal, ki mit szeret, és kiskockára vágható.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 22 percig sütni.
Megjegyzés: Karácsony közeledtével én fenyőfa formával szaggattam ki a tésztát:
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag (5 dkg) élesztőt 1 dl tejbe + pici cukor bele felfuttatni, 2 dl tejföl, kb. 1 kávéskanál só, 10 dkg sajt.
A margarin egyharmad részét, és a 10 dkg sajtot félretenni.. A többi hozzávalóból tésztát dagasztani. 2-szer kisodorni a tésztát, a félretett margarinnal megkenni, a reszelt sajttal megszórni, és összehajtogatni.. Tetejét egész tojással lekenni, rá sajtot szórni. Ezután kiszaggatni, hézagosan tepsibe rakni, és kelni hagyni kb. 30-40 percig (hőmérséklettől függően). Margarinozott tepsibe sütni 200 fokon kb. 20 percig.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt,
5 dkg rétesliszt,
1 tojás sárgája,
10 dkg puha vaj,
1 mokkáskanál só,
1 kávéskanál burgonyapehely,
1,5 dkg friss élesztő,
1 dl langyos tej,
1 csipetnyi porcukor,
1 mokkáskanál sikér,
1 mokkáskanál 10%-os ecet.
Töltelék:
2 tojásfehérjét kemény habbá verni 1 csipetnyi sóval, +10 dkg füstölt reszelt sajtot hozzákeverni.
Tetejére: 1 tojásfehérje + 1 kávéskanál tejföl jól felverve.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit belerakom a kenyérsütő gépbe, majd elindítom a gyors programot. Ha leáll a gép 30 perc múlva a dagasztással, körülbelül 30 percre kelni hagyom még benne.
Majd jó vékonyra kisodrom a tésztát, rákenem a tölteléket. Ezután feltekerem, mint a bejglit, és 1,5 - 2 cm szélesre vágom. Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezem, kicsit hézagosan, mert sülés közben nőni fog. A tetejét megkenem a felvert tojásfehérje és tejföl keverékével. Erre lehet szórni még ízlés szerint köménymagot, szezámmagot...
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöm.
Ebből a mennyiségből 1 tepsivel lesz.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis kávéskanál só, 1db (2 dl-es) tejföl, vagy tejszín.
Élesztőt a liszttel összemorzsolni, bele a tejföl (vagy tejszín)+ minden hozzávaló. Ezt követően minimum 0,5 órát pihentetni hőmérséklettől függően, hogy jól megkeljen a tészta.
+ 5 dkg rámával a kisodort tésztát megkenni, sajtozni, összehajtogatni. Fél cm-re sodorni. Tetejére tejjel elkevert tojás sárgáját kenni, reszelt sajttal megszórni, majd barátfüle szaggatóval csíkokat vágni. Utána lehet sütni előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 18 percig.
Sajtos tallér
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt, 70 dkg finomliszt, 25 dkg
margarin, 2 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2dl tejföl, só ízlés szerint,
kb. 1 kávéskanállal, 2 evőkanál étolaj.
Mindezt jól összegyúrni, és kis (mogyorónyi)
gombócokat formálni. A tallérsütőt jól felforrósítani a gázon, és nagy lángon
4-esével kisütni. Közben meg kell fordítani a tallérsütőt.
Sósrúd - vízben pihentetve /Hmv.Kati
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
30 dkg megpuhított margarin
1,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1 lapos evőkanál só
A hozzávalókat beletettem a kenyérsütő gépbe a gyors programba, és a dagasztás után egyből kivettem, átgyúrtam lisztes kézzel, és cipót formáltam a tésztából, amit egy hideg vízzel telt tálba tettem, úgy hogy a víz ellepje. Abban egy óra hosszáig hagytam pihenni a tésztát.
Utána leöntöttem róla a róla vizet, egy tiszta konyharuhával letöröltem, és lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagra kinyújtottam. Megkentem 1 egész felvert tojással, megszórtam szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. Majd, rudakra vágtam. Margarinnal kikent 36x34 cm-es méretű tepsibe rakosgattam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 14 percig sütöttem.
Ebből a mennyiséggel pontosan 2 tepsivel lett. Finom, omlós tésztája lett, napokig fogyasztható!
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 25 dkg megpuhított margarin. 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl, 1 db
egész tojás, 2 dkg só.
Mindezt összedagasztani, legalább 1 órát hideg helyen pihentetni.
Ezután kisodorni téglalap alakúra, és kb. fél cm vastagságúra. Egy egész
tojással lekenni. Én a felét trappista sajttal, a másik felét szezámmaggal
szórtam meg. Négyzet alakúra felszeltem, és a gáztepsi kivajazott tepsijébe
raktam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 23 percig sütöttem.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg reszelt sajt
25 dkg sült sütőtök villával összetörve
10 dkg puha vaj
1 dl tejföl
1 lapos evőkanál só
1kávéskanál őrölt bors
1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
A hozzávalókat berakjuk a kenyérsütő gépbe a gyors programba. 30 perc után, amikor leáll a gép a dagasztással, azonnal kivesszük a tésztát, és egy lisztezett tálba tesszük. Átgyúrjuk, kicsit megszórjuk liszttel, letakarjuk egy konyharuhával, és hideg helyre tesszük, körülbelül 2 órára.
Gyúródeszkán kisodorjuk 1,5 cm-es magasra. Lekenjük langyos vízzel, majd egy felvert tojással. Egy gáztepsibe sütőpapírt teszünk, és rárakjuk a karikákat.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt pirosra sütjük.
Szezámmagos kocka:
/KLikk konyhájából
Hozzávalók: 25 dkg
ráma, 25 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört burgonya kihűtve, ízlés szerint só.
Mindezt összegyúrni, majd 1-2 órára a hűtőbe
tenni. Ezután kisodorni ujjnyi vastagra, 1 felvert tojással megkenni,
szezámmaggal megszórni. (Lehet sajtot is reszelni rá.) Formára vágni, majd
előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütni.
Hozzávalók:
8 + 17 dkg finomliszt
10 dkg puha vaj
1 tojás
1 mokkáskanál só
1 dl víz
1 kávéskanál 10 %-os ecet
Tetejére: 1 tojás sárgája + 1 kávéskanál tej keveréke
Megszóráshoz: 1 kávéskanál pirított szezámmag, 1 kávéskanál mák és 1 kávéskanál reszelt sajt keveréke
Elkészítése:
A 8 dkg finomlisztet a vajjal összegyúrjuk, hidegre tesszük.
Ezután a 17 dkg liszthez hozzáadjuk a tojást, sót, vizet és az ecetet. Összegyúrjuk, és jó vékony téglalap alakúra kisodorjuk. Majd rákenjük a liszt és a vaj keverékének az egyharmadát a tésztára, összehajtogatjuk, kisodorjuk, és még kétszer megismételjük.
Utána kisodorjuk körülbelül 1-2 mm vastagra a tésztát. Lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével. Megszórjuk szezámmag, mák és sajt keverékével.
Végül derelyevágóval körülbelül 10-12 cm hosszú és 1 cm széles csíkokat vágunk.
Egy körülbelül 36x32 cm-es tepsit kivajazunk. Majd a csíkokat belehelyezzük úgy, hogy az egyik végét megfogjuk, a másikat finoman megtekerjük. Így spirál formájú lesz. Az alsó részét, ahol nincsenek magok, megkenjük még a maradék tojássárgája és tejkeverékével.
Előmelegített tepsiben15 perc alatt arany barnára sütjük.
Hozzávalók:
Tésztába:
0,5 kg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 evőkanál só, 0,5 evőkanál kristálycukor, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás, 1 késhegynyi aszkorbinsav (ha nincsen, 1 kávéskanál 10%-os ecet!), 1 mokkáskanál sikér, 5 dkg főtt, összetört burgonya, 2,5 dl tej.
Töltelékbe:
2 dl tejföl, kb. 20 dkg reszelt trappista sajt, 6 szelet vékony bacon szalonna felkockázva.
Elkészítése: A hozzávalókat én a kenyérsütő gépembe rakom gyors programra, és ha leáll a gép a dagasztás után (nálam 30 perc), még hagyom benne, kb.30 percig kelni. Akkor kikapcsolom a gépet, hogy ne kezdje el sütni a tésztát a gép. Ha már majdnem felér a tetejére, akkor jó! Utána kiveszem a tésztát. Majd sodródeszkán kisodrom, 2 darabba vágom. Utána megkenem a tejföllel, sajttal és megszórom a bacon szalonna darabokkal. Feltekerem mindkét rudat, és trapéz formára felszelem.
Ízlés szerint tölthető, finom benne a füstölt sajt is reszelve!
Nekem 20 darab lett belőle. Pontosan belefért a kivajazott gáz tepsibe. Ott is hagyom még kb. 30 percig kelni a tésztát. Ekkor langyos vízzel lekentem. Majd 1 db tojást felvertem, adtam hozzá, 1 evőkanál tejet, és ezzel lekentem. A tetejére szezámmagot, lenmagot és reszelt sajtot szórtam.
Előmelegített sütőben 200 fokon 26 percig sütöttem.
Tojáskrémes rolád
/Rozi tésztája alapján
-ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
1 evőkanál rétesliszt
10 dkg puha vaj,
2 tojás,
3 evőkanál tejföl,
1 lapos mokkáskanál só,
1 kávéskanál 10%-os ecet
Elkészítése:
A vajat 10 dkg liszttel jól elkeverünk, félretesszük. A többi hozzávalóból puha tésztát gyúrunk, és jól kidolgozzuk. Majd kisodorjuk lisztes deszkán, rákenjük a lisztes vajat, és felcsavarjuk, mint a bejglit. A leveles tésztát jó vékonyra kinyújtjuk. Ezután körülbelül 1,5 cm-es széles csíkokra vágjuk. Csíkonként rátekerjük a rolád formára a vékonyabbik felétől kezdve úgy, hogy a csíkok szélei egymást fedjék. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a tésztavégek alulra kerüljenek. Egy egész felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt szép arany barnára sütjük. Még melegen lehúzzuk a formáról, és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tekercseket az alábbi tojáskrémmel töltöm meg:
8 db kemény tojást felkarikázok, 1 nagy vöröshagymát apróra vágok. Fűszerezem sóval, őrölt borssal, kakukkfűvel, oregánóval és egy kis ételízesítővel. Rakok bele 1 evőkanál bazsalikomot, 2 evőkanál mustárt, majd annyi tejfölt, hogy megfelelő sűrűségű legyen, kb. 1,5 dl-t. Mindezt merülő mixerrel jól összepépesítem. A végén megszórom egy marék apróra vágott snidlinggel.
( tojásfehérje hasznosítására!)
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt,
5 dkg rétesliszt,
20 dkg vaj,
1 kávéskanál só,
3 dkg friss élesztő,
2 dl langyos tej,
1 kávéskanál sikér,
1 mokkáskanál 10%-os ecet.
Töltelék:
2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 1 csipetnyi sóval, +8 dkg reszelt sajtot hozzákeverünk.
15 dkg felkockázott főtt sonkát 2 evőkanál étolajon 1 fej apróra vágott vöröshagymával megdinsztelünk, félretesszük.
Tetejére: 1 tojás felverve + 1 kávéskanál tej.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit a felsoroltak szerint belerakjuk a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a gyors programot. 30 perc múlva leáll a gép a dagasztással. Ekkor még 20 percig hagyjuk benne a tésztát kelni.
Majd kivesszük a gépből, jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket, úgy, hogy először a sonkásat tesszük a kisodort tésztára, majd utána a sajtosat. Ezután felsodorjuk, mint a bejglit, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. A tetejét megkenjük a felvert tojással.
Margarinnal jól kikent 30x35 cm-es tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből 2 tepsivel lesz.
Hozzávalók:
0,5 kg túró
0,5 kg liszt
0,5 kg vaj
1 teáskanál só
Elkészítése:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, majd 1 éjszakára hűtőbe tesszük folpack fóliába csomagolva. Ha nincs időnk, fél órára a mélyhűtőbe tesszük.)
Lisztes gyúródeszkán kisodorjuk ujjnyi vastagra, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval, majd sütőpapírral kibélelt 30 x35 cm-es tepsibe tesszük, tetejüket 1 felvert egész tojással megkenjük, megszórjuk reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, esetleg köménymaggal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 22 perc alatt arany barnára sütjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!