öttevény: Levesek

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Bableves  

 

Én a fejtett bablevest úgy főzöm, hogy sós vízbe először belerakom az összevágott sárgarépát, zöldséget. Kicsit főzöm, majd beleteszem ( 5 literes fazékba főzve) a kifejtett 80 dkg babot, lestyán és zellerzöldet, 1 paradicsomot, 1 kisebb paprikát. Közben megcsinálom a jó sok fokhagymával ( amit összevágva, sóval deszkán megtörök) és sok sok apróra megvágott petrezselyemzölddel a viszonylag híg rántást. Ebbe olajon megpirítok egy pici lisztet, rá mehet a fokhagyma, petrezselyem fele, és 1 lapos evőkanál pirospaprika, hideg víz. Félreteszem, csak akkor öntöm a babhoz, ha már puha. De előtte kiszedem a zellerzöldet, lestyánlevelet, paradicsomot és paprikát. Végül beleöntöm az 1 tojással rétesliszttel gyúrt, és elcsipkedett tésztát. Ha feljön a tetejére, beleöntöm a maradék összevágott petrezselymet, és azonnal lekapcsolom. Ráteszem a fedőt. Ezzel kész a levesem. Ja, és mi elég sűrűn szeretjük a levest, ezért közben egy kis fazékban megfőzök sós vízben 2 közepes méretű krumplit felkockázva, és a végén azt is beleöntöm.

 

Megjegyzés: Télen, ha nincs fejtett bab, száraz babbal ugyanígy készítem, de a száraz babot előző este hideg vízbe beáztatom, hogy könnyebben puhuljon a bab.

 

 

 

 

Babéros sonkaleves  

 

Hozzávalók:

25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors.

 

Elkészítés:
A forró olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután ráöntök 1 dl vizet és beleteszem az apró kockákra vágott burgonyát, és az apróra vagdalt főtt sonkát.

 

 

Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1,5 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem és puhára főzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem 1 evőkanál balzsamecettel, cukorral, és az apróra vágott petrezselyem zölddel meghintem. Felforralom, és tálalom.

 

 

 

 

Borsóleves   

 

Hozzávalók: 60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem. Olaj, liszt, őrölt piros paprika. 

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.

Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

 

 

 

 

Brokkoli krémleves  

 

Hozzávalók:

1 evőkanál vaj

1 fej vöröshagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, összevágva sóban összetörve

5 dl tejszín

30 dkg brokkoli

só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,

 

Elkészítése:

A vajat megolvasztjuk, és üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. A rózsáira szedett brokkolit megmossuk, és rádobjuk, 2-3 percig együtt pároljuk.  Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Majd beletesszük a fűszereket, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, merülő mixerrel pépesítjük. Végül az 5 dl tejszínt is hozzáöntjük. Aki sűrűbben szereti, a tejszínben elkeverhet 1 lapos evőkanál réteslisztet, vagy étkezési keményítőport. Ezután felforraljuk, és lezárjuk a gázt.

Tálalhatjuk, pirított kenyérkockával, levesgyöngy betéttel, esetleg sajtos burgonyachips-el.

Én reszelt sajtot és pirított mandulaforgácsot is szórtam rá.

 

 

 

 

Búzapelyhes zöldségleves  

Hozzávalók:
2 db burgonya
2 db sárgarépa
1 db zöldség gyökér
1 kis fej karalábé
3 dkg búzapehely
3 evőkanál étolaj
1 lapos evőkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
só, őrölt bors, petrezselyemzöld összeaprítva

Kockára vágjuk a burgonyát, a zöldséget, és sós forró vízben főzni kezdjük. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletesszük a búzapelyhet. Az olajból és a lisztből rózsaszín rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát, majd vízzel felengedve a leveshez adjuk, és összeforraljuk. A kész levest petrezselyemzölddel ízesítjük.

 

 

 

 

Céklaleves   


Hozzávalók:


50 dkg cékla
1 zeller
2 sárgarépa
2 zöldséggyökér
2 liter húsleves /lehet kockából/
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
tejföl, só, bors, borsfű, lestyán

Elkészítés:
A céklát, zellert, sárgarépát, zöldséggyökeret meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a húslevesben gyenge tűzön puhára főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, újra felforraljuk, fűszerezzük, a citromlével ,ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, esetleg levesbetéttel gazdagíthatjuk.

Krémes állagú, rendkívül finom leves lesz az eredmény.

 

 

 

 

Chilis sajtleves 

 

Hozzávalók:

5 dkg vaj,
5 dkg finomliszt,
10 dkg reszelt sajt,
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 liter húsleves (kockából is jó)
3 tojássárgája,
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,

1 teáskanál őrölt chili paprika
apróra vágott petrezselyem,
leves gyöngy, vagy pirított kenyérkocka

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a sajtokat. A húslevest hozzáöntjük, folyamatosan keverjük, kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a sajt elolvad.  A tojássárgáját felverjük és a leveshez keverjük. Ezután merülő mixerrrel csomómentesítjük! Sóval, borssal, őrölt chilivel és szerecsendióval fűszerezzük.

A petrezselymet finomra vágjuk és a leveshez adjuk, a gázt lekapcsoljuk.

 

Én tálaláskor levesgyöngy-betéttel és reszelt sajttal tálaltam. De lehet ízlés szerint akár  sajtos burgonyachips-el is, és apróra vágott petrezselyem zölddel megszórva!

 

 

 

 

 

Cukkini krémleves 

Hozzávalók:

2 db  db kb. 25 cm-es friss cukkini
5
db közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,

a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét

Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a cukkínit, majd  héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a kívánt sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel.  Kb. 20 perc alatt megfő és utána összeturmixoljuk. Végül belekeverünk még 1 marék apróra összevágott kaprot.

Tálaláskor  rakhatunk pirított zsemlekockát, vagy levesgyöngy-levesbetétet bele.

 

 

 

 

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.

Pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és sajtot reszelünk rá.

 

 

 

 

Frankfurti leves

 

       Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.

Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe.  Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.

 

 

 

 

Gulyásleves   

 

Hozzávalók: 0,5 kg sertés hús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál étolaj,  2 közepes méretű sárgarépa, 1 zöldség, 1 kisebb zellergumó,  só, őrölt bors, őrölt kömény, ételízesítő, 1 kisebb zöld paprika, 1 kisebb paradicsom, 1 evőkanál őrölt piros paprika.

Kb. 80 dkg burgonya.

Csipedetthez: 1 tojás, liszt, só.

 

Elkészítése: Az olajat beleöntöm a kuktába, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Beleteszem a pirospaprikát és a kis kockákra vágott húst, megsózom, fűszerezem, ráteszem a felszeletelt sárgarépát, zöldséget, zellert. Ezután együtt dinsztelem pár percig, míg kifehéredik  a hús, majd felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezárom a kuktát és ha elkezd sziszegni, 20 percig főzöm közepes lángon.

Közben  egy 5 literes fazékba felteszem sós vízbe  a megpucolt és kockára vágott burgonyát. Puhára főzöm. Ha megfőtt a hús a kuktában, akkor ráöntöm a burgonyára a levével együtt. A míg a burgonya fő, meggyúrom a tojásból és a lisztből a csipedettet. Olyan keményre kell, hogy ne legyen nyúlós és puha, hogy könnyű legyen elcsipegetni. Majd beleöntöm  a levesbe, ráteszem a fedőt, és ha feljött a tészta, lekapcsolom.

 

 

 

 

Gyümölcsleves

 

        Egy edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és 1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz, óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt, majd lekapcsolom a gázt.

Jól lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel díszíthetjük.

 

 

 

 

Halászlé

- ahogy én készítem:

Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)


Elkészítése:
A filézett harcsa szeleteket besózom, és félreteszem.

A 0,5 kg apróhalat 3 liter vízbe felteszem főni. Beleteszem az összevágott vöröshagymát, a paprikát, paradicsomot, burgonyát, sárgarépát. Mindezt alaposan összefőzöm, hogy teljesen szétfőjön. Ezután az egészet átpaszírozom.

Ebbe az alap lébe beleteszem a filézett harcsa szeleteket, az őrölt piros paprikát, sót, őrölt borsot és a cseresznyepaprikát. Ezután kb. fél órát együtt főzöm, de már nem kevergetem az edényt, csak rázogatom a bográcsot, hogy a hal szeletek szét ne essenek.

 

 

 

 

Kaporleves  

 

Hozzávalók:

1 db marhahúsleves kocka 1 liter vízben feloldva

1 db nagy, apróra vágott vöröshagyma

2 kisebb cukkini meghámozva, összevágva

2  közepes krumpli összevágva

1 mokkáskanál őrölt kömény

2 dl tejföl

2 evőkanál zöld kapor összevágva

1 lapos evőkanál só

 

Elkészítése:

Egy fazékba belerakjuk az összevágott cukkinit, krumplit és  a köményt. Ráöntjük a feloldott húslevest, és még körülbelül 1 litere vizet. Mindezt puhára megfőzzük. Majd bot mixerrel pépesítjük. A tejfölben elkeverjük a kaprot, majd merünk rá a forró levesből 2 merőkanállal, jól elkeverjük, hogy ne csomósodjon meg. Ezután ráöntjük  a levesre. Egyet forr, és lezárható.

Én leves gyönggyel és zöld édes köménnyel tálalom.

 

 

 

 

Kapros újburgonyaleves 


Hozzávalók:

50
dkg újburgonya;
3 dkg vaj;
5 dkg liszt;
1 dl tejföl;
0,5 dl tejszín;
só;
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál;
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük. Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk.
Alaposan lehűtve, de forrón is  tálalhatjuk.

 

 

 

 

Karalábéleves  

 

Hozzávalók: 50 kg kockára vágott karalábé, 4-5 szál közepes méretű sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zeller (vagy zellerlevél), só, 1 csokor petrezselyemzöld,  3-4 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál finomliszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, víz.

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.

 

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba belerakom a karlalábét, a megtisztított sárgarépát, zöldséget, és zellert. Felöntöm vízzel és ízlés szerint teszek bele sót.

Közben megcsinálom a gyenge rántást egy kis lábosban: Beleteszem az olajat, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a karalábé, beleöntöm a rántást.

Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

Megjegyzés: Én tejföllel tálalom.

 

 

 

 

Kelbimbó leves  

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só, szerecsendió, őrölt bors, kakukkfű, 1 kis marék eperlevél tészta.

Elkészítés:

A vaj felét kiolvasztjuk, az apró kockára vágott szalonnát néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,5 liter csontlevet, belekarikázzuk a kolbászt, (virslit),a tésztát és ízlés szerint fűszerezzük. Amikor a kelbimbó megpuhult, a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt is.
 

 

 

 

Kerti citromos leves    /Tiga
-ahogy én csináltam:

Mindenféle zöldséget vékonyra összecsíkozunk (én sárgarépát, zöldséget, zöldbabot, zellert, karalábét  és gombát tettem bele), pici olajon delikáttal megpárolunk.

 

 

Ezután vízzel felengedjük. Puhára főzzük a zöldségeket, citromhéjat reszelünk bele, sóval, borssal ízesítjük, majd tejszínes, vagy tejfölös habarással picit besűrítjük. Egy citromlevét belefacsarjuk.
Kicsit savanyú ízhatást kell elérnünk.

Én levesgyöngy-levesbettétel tálaltam, de lehet pirított zsemlekockával is vagy betét nélkül.

 

 

 

Kukorica krémleves  

1 dl olajon megpirítunk 10 dkg összevágott bacon szalonnát. Majd a szalonnát tálra szedjük, a maradék zsíradékon megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Egy lecsurgatott konzerv kukoricát ráöntünk, együtt pirítjuk néhány percig. 2 marhahúsleves kockából főzünk 2 liter húslevest, ezzel felöntjük. Beleteszünk 1 csokor apróra vágott petrezselymet, 1 kiskanál őrölt borsot, chili paprikát ízlés szerint. Állandó keverés közben hozzáöntünk 3 dl tejszínt. 2 percig együtt forraljuk, végül botmixerrel összeturmixoljuk.
Levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával és az előzőleg kiszedett pirított szalonnával tálaljuk.

 

 

 

 

Lebbencsleves      

 

Hozzávalók:

10 dkg lebbencstészta nagyobb darabokra törve

5 dkg füstölt szalonna kis kockákra vágva

50 dkg burgonya karikákra vágva

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 evőkanál só, (vagy ízlés szerint

1 lapos evőkanál pirospaprika

1 csokor friss petrezselyem apróra vágva 

 

Elkészítése:

A szalonnát a fazék aljában zsemleszínűre pirítjuk. Belerakjuk az apróra vágott vörös hagymát, megdinszteljük, és hozzáadjuk a lebbencstésztát, kicsit megpirítjuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük meleg vízzel. Beletesszük a karikákra vágott burgonyát, sót, és együtt lassú tűzön puhára főzzük.

Végül lekapcsoljuk, és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.

 

 

 

 

 

 

Mángoldleves  

 

Hozzávalók: 45 dkg mángold, 2 pár virsli, 2 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2 db nagyobb burgonya, 4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt bors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika, 2 evőkanál eperlevél tészta.

Elkészítés: A megtisztított mángoldot csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát.

 

  

 

Amikor kicsit puhul már a káposzta, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Beleteszünk 2 evőkanál eperlevél tésztát. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe. 

 

 

 

 

Őszibarackleves

 

        Egy 3 literes fazékba belerakom a meghámozás után felszeletelt őszibarackot, kb. a fazék 3/4 részéig. Teszek bele 18-20 dkg körüli kristálycukrot (a gyümölcs érettségétől függően), 1 csipet sót, és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje a gyümölcsöt. Pár csepp vanília aromát is öntök bele. Ha felforr, akkor hozzáöntöm a 4 dl tejszín + 2 dl tejben kikevert vanília pudingport, és felforralásig kevergetem párszor az egészet. Ezután jó hideg vízbe rakom a fazekat, ha már elég langyos, akkor beleteszem a hűtőbe.

Hidegen tálalom. Másnap még jobb!

 

 

 

 

Palócleves    

 

Hozzávalók:

30 dkg karaj

1 dl étolaj,

1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál pirospaprika,

1 babérlevél,

30 dkg burgonya,

50 dkg zöldbab,

3 db sárgarépa karikákra vágva

 2 dl tejföl + 1 dl tej,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál balzsamecet.

 

Fűszerek:  őrölt bors,  őrölt kömény,  só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.


Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát felhevített olajon  megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk  az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára  főzzük. Közben egy másik edényben  sós vízben megfőzzük a  kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy  a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen!  Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.

A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.

Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.

 

 

 

 

Paradicsomleves:    

 

Hozzávalók:2 evőkanál étolaj, 0,5 mokkáskanál simaliszt, 1 kávéskanál piros őrölt paprika, 5 dl víz, 5 dl paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál kristálycukor, 1 szál zellerlevél, 1 diónyi vöröshagyma, 1 evőkanál bazsalikom levél. kb. 1-2 marék eperlevél tészta.

 

Elkészítése: Egy 1,5 literes fazékban csinálunk egy világos rántást az olajból, lisztből és pirospaprikából, ráöntjük a vizet, paradicsomlevet. Belerakjuk  a többi hozzávalót. Kivéve  a bazsalikom levelet, illetve  a tésztát.  A levest kb. 5 percig főzzük, közben sós vízben kifőzzük az eperlevél tésztát.

A leves alatt lekapcsoljuk  a gázt. Tálaláskor tésztát teszünk bele, és bazsalikomlevéllel megszórjuk.

 

 

 

 

Paradicsomos cukkinileves   

Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fej vöröshagyma, 1liter húsleves (kockából), 1 közepes nagyságú cukkini, 1 dl vörösbor, néhány friss bazsalikomlevél, 2 evőkanál cukor, só, frissen őrölt fekete bors.


Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk, a cukkinit vékonyan felszeleteljük, és az előhevített olajon, állandó kevergetés mellett megsütjük.

 

 

Amikor megpuhult a hagyma és a cukkini, hozzáadjuk a vörösbort, a paradicsomlét és együtt 10 percig pároljuk. Botmixer segítségével darabosra mixeljük, majd hozzákeverjük a húslevest, és szükség szerint utána ízesítjük. Tálalás előtt friss, apróra vágott bazsalikomot szórunk bele. Levesgyöngy betéttel vagy tésztával tálaljuk.

 

 

 

 

Sárgaborsó krémleves

 

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó

1 szál nagyobb sárgarépa

1 lapos evőkanál só

1 közepes fej vörös hagyma

Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi)

2 nagyobb gerezd fokhagyma

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

2 dl tejszín

1 kávéskanál liszt

3 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.

Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,  kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd  a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.

Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk  a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.

Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.

 

 

 

 

Tarhonya leves  


Hozzávalók:
 
20 dkg tarhonya
  
3 evőkanál olaj
  
2 szál sárgarépa
  
1 szál petrezselyem gyökér
  
3 darab nagyobb krumpli
  
1 vöröshagyma, zeller levél, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 db zöldpaprika
  
1 kanál őrölt piros paprika

Elkészítése:
3 evőkanál olajat megforrósítunk, majd ráöntjük a tarhonyát. Állandó keverés közben, szép barnára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Sóval ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és egy kanál pirospaprikával megszórjuk. Hideg vízzel felengedjük, és visszatesszük a tűzre. Ha felforrt a leves, beletesszük a zöldségeket ( 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér felkarikázva, egy fej vöröshagyma összeaprítva, egy szál zellerlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 db zöldpaprika, ) és 3 darab krumpli, kockákra vágva. Az egészet puhára főzzük. Egyszerű, finom és laktatós leves.

 

 

 

 

Tárkonyos krumplileves:

- ahogy én csinálom

Sós vízbe belerakom az apróra karikázott sárgarépát, zöldséget, csíkokra vágott zellergumót. Kicsit később a kockára vágott krumplit. Majd egy kis ételízesítőt és eperlevél tésztát főzök bele. Utána 1 evőkanál vízbe kevés lisztet keverek, 1 egész tojást, és behabarom a levest. Tejjel felöntöm, és egy kis ecetet is öntök bele. Majd lekapcsolom a gázt, és tárkonnyal megszórom.
Tálaláskor 1-2 evőkanál tejszínnel fogyasztjuk, ízlés szerint még tárkonnyal megszórjuk.

 

 

 

 

Tejszínes gombaleves

      Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű, tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.

 

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.

 

 

 

 

Zellerkrém leves   

 

Hozzávalók:

30 dkg zeller

1 közepes fej vöröshagyma

1 evőkanál só

kb. 1,5 liter víz

1 púpos evőkanál vaj

1 lapos evőkanál simaliszt

1 mokkáskanál fehér őrölt bors

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

2 dl tejszín

kevés zellerlevél apróra vágva 

 

Elkészítése:

A zellert hámozzunk meg, és vágjuk kockákra. Öntsünk rá  vizet, adjuk hozzá a  sót, a vöröshagymát egészben, és fedő alatt főzzük, amíg teljesen szétfő ( kb. 45 percig ). Ezt követően a hagymát dobjuk ki. A megfőtt zellert turmixgéppel törjük péppé. Az áttört pépet rántsuk be: az 1 evőkanál liszthez hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat (kb. 3 dkg), és takaréklángon habzásig hevítjük, ráöntjük a tejszínt.  Majd beleteszünk egy kis apróra vágott zellerlevelet, kis borsot, szerecsendiót. Végül beleöntjük a levesbe, és forraljuk fel. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.

 

 

 

 

Zöldbableves

 

Hozzávalók: 50 dkg összevágott zöldbab, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem,  1 mokkáskanál ételízesítő, 3 darab közepes méretű burgonya. Olaj, liszt, őrölt piros paprika, 4 gerezd fokhagyma. 

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, 1 csipet só.

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a zöldbabot, és együtt főzöm tovább. Közben egy kis fazékban pici sóval  megfőzöm a karikákra vágott 3 db darab burgonyát.

Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 4-5 evőkanálnyit teszek bele, és egy mokkáskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből és az apróra vágott és sóval megtört fokhagymát, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele.

Ha puha a zöldbab, belerakom a megfőtt burgonyát, és beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba beleteszem az 5 dkg  réteslisztet, és a  tojást, 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu