Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Én a fejtett bablevest úgy főzöm, hogy sós vízbe először belerakom az összevágott sárgarépát, zöldséget. Kicsit főzöm, majd beleteszem ( 5 literes fazékba főzve) a kifejtett 80 dkg babot, lestyán és zellerzöldet, 1 paradicsomot, 1 kisebb paprikát. Közben megcsinálom a jó sok fokhagymával ( amit összevágva, sóval deszkán megtörök) és sok sok apróra megvágott petrezselyemzölddel a viszonylag híg rántást. Ebbe olajon megpirítok egy pici lisztet, rá mehet a fokhagyma, petrezselyem fele, és 1 lapos evőkanál pirospaprika, hideg víz. Félreteszem, csak akkor öntöm a babhoz, ha már puha. De előtte kiszedem a zellerzöldet, lestyánlevelet, paradicsomot és paprikát. Végül beleöntöm az 1 tojással rétesliszttel gyúrt, és elcsipkedett tésztát. Ha feljön a tetejére, beleöntöm a maradék összevágott petrezselymet, és azonnal lekapcsolom. Ráteszem a fedőt. Ezzel kész a levesem. Ja, és mi elég sűrűn szeretjük a levest, ezért közben egy kis fazékban megfőzök sós vízben 2 közepes méretű krumplit felkockázva, és a végén azt is beleöntöm.
Megjegyzés: Télen, ha nincs fejtett bab, száraz babbal ugyanígy készítem, de a száraz babot előző este hideg vízbe beáztatom, hogy könnyebben puhuljon a bab.
Hozzávalók:
25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2
babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1
teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 1
mokkáskanál őrölt fekete bors.
Elkészítés:
A forró olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, majd a
tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután ráöntök 1 dl vizet és
beleteszem az apró kockákra vágott burgonyát, és az apróra vagdalt főtt sonkát.
Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1,5 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem és puhára főzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem 1 evőkanál balzsamecettel, cukorral, és az apróra vágott petrezselyem zölddel meghintem. Felforralom, és tálalom.
Hozzávalók: 60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor petrezselyem. Olaj, liszt, őrölt piros paprika.
Galuskához: 1 db tojás, 5 dkg rétesliszt, pici só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.
Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet, a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összevágva sóban összetörve
5 dl tejszín
30 dkg brokkoli
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,
Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, és üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát. A rózsáira szedett brokkolit megmossuk, és rádobjuk, 2-3 percig együtt pároljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Majd beletesszük a fűszereket, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, merülő mixerrel pépesítjük. Végül az 5 dl tejszínt is hozzáöntjük. Aki sűrűbben szereti, a tejszínben elkeverhet 1 lapos evőkanál réteslisztet, vagy étkezési keményítőport. Ezután felforraljuk, és lezárjuk a gázt.
Tálalhatjuk, pirított kenyérkockával, levesgyöngy betéttel, esetleg sajtos burgonyachips-el.
Én reszelt sajtot és pirított mandulaforgácsot is szórtam rá.
Búzapelyhes zöldségleves
Hozzávalók:
2 db burgonya
2 db sárgarépa
1 db zöldség gyökér
1 kis fej karalábé
3 dkg búzapehely
3 evőkanál étolaj
1 lapos evőkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
só, őrölt bors, petrezselyemzöld összeaprítva
Kockára vágjuk a burgonyát, a zöldséget, és sós forró vízben főzni
kezdjük. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletesszük a búzapelyhet. Az olajból
és a lisztből rózsaszín rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát, majd
vízzel felengedve a leveshez adjuk, és összeforraljuk. A kész levest
petrezselyemzölddel ízesítjük.
Hozzávalók:
50 dkg cékla
1 zeller
2 sárgarépa
2 zöldséggyökér
2 liter húsleves /lehet kockából/
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
tejföl, só, bors, borsfű, lestyán
Elkészítés:
A céklát, zellert, sárgarépát, zöldséggyökeret meghámozzuk és kockákra
vágjuk, majd a húslevesben gyenge tűzön puhára főzzük. Amikor a zöldség
megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, újra felforraljuk, fűszerezzük, a
citromlével ,ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, esetleg levesbetéttel
gazdagíthatjuk.
Krémes állagú, rendkívül finom leves lesz az eredmény.
Hozzávalók:
5 dkg vaj,
5 dkg finomliszt,
10 dkg reszelt sajt,
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 liter húsleves (kockából is jó)
3 tojássárgája,
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,
1 teáskanál őrölt chili paprika
apróra vágott petrezselyem,
leves gyöngy, vagy pirított kenyérkocka
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a sajtokat. A húslevest hozzáöntjük, folyamatosan keverjük, kis
lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a sajt elolvad. A tojássárgáját felverjük és a leveshez keverjük.
Ezután merülő mixerrrel csomómentesítjük! Sóval,
borssal, őrölt chilivel és szerecsendióval fűszerezzük.
A petrezselymet finomra vágjuk és a leveshez adjuk, a gázt lekapcsoljuk.
Én tálaláskor levesgyöngy-betéttel és reszelt sajttal tálaltam. De lehet ízlés szerint akár sajtos burgonyachips-el is, és apróra vágott petrezselyem zölddel megszórva!
Cukkini krémleves
Hozzávalók:
2 db db kb. 25 cm-es friss cukkini
5 db közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,
a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét
Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a
cukkínit, majd héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha
van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a kívánt sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel. Kb. 20 perc alatt
megfő és utána összeturmixoljuk. Végül belekeverünk még 1 marék
apróra összevágott kaprot.
Tálaláskor rakhatunk pirított zsemlekockát, vagy levesgyöngy-levesbetétet bele.
Fokhagymakrémleves
Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát
lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a
lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk,
felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve
belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.
Pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és sajtot reszelünk rá.
Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.
Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2 liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.
Hozzávalók: 0,5 kg sertés hús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál étolaj, 2 közepes méretű sárgarépa, 1 zöldség, 1 kisebb zellergumó, só, őrölt bors, őrölt kömény, ételízesítő, 1 kisebb zöld paprika, 1 kisebb paradicsom, 1 evőkanál őrölt piros paprika.
Kb. 80 dkg burgonya.
Csipedetthez: 1 tojás, liszt, só.
Elkészítése: Az olajat beleöntöm a kuktába, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Beleteszem a pirospaprikát és a kis kockákra vágott húst, megsózom, fűszerezem, ráteszem a felszeletelt sárgarépát, zöldséget, zellert. Ezután együtt dinsztelem pár percig, míg kifehéredik a hús, majd felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezárom a kuktát és ha elkezd sziszegni, 20 percig főzöm közepes lángon.
Közben egy 5 literes fazékba felteszem sós vízbe a megpucolt és kockára vágott burgonyát. Puhára főzöm. Ha megfőtt a hús a kuktában, akkor ráöntöm a burgonyára a levével együtt. A míg a burgonya fő, meggyúrom a tojásból és a lisztből a csipedettet. Olyan keményre kell, hogy ne legyen nyúlós és puha, hogy könnyű legyen elcsipegetni. Majd beleöntöm a levesbe, ráteszem a fedőt, és ha feljött a tészta, lekapcsolom.
Egy edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és 1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz, óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt, majd lekapcsolom a gázt.
Jól lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel díszíthetjük.
- ahogy én készítem:
Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)
Elkészítése:
A filézett harcsa szeleteket besózom, és félreteszem.
A 0,5 kg apróhalat 3 liter vízbe felteszem főni. Beleteszem az összevágott vöröshagymát, a paprikát, paradicsomot, burgonyát, sárgarépát. Mindezt alaposan összefőzöm, hogy teljesen szétfőjön. Ezután az egészet átpaszírozom.
Ebbe az alap lébe beleteszem a filézett harcsa szeleteket, az őrölt piros paprikát, sót, őrölt borsot és a cseresznyepaprikát. Ezután kb. fél órát együtt főzöm, de már nem kevergetem az edényt, csak rázogatom a bográcsot, hogy a hal szeletek szét ne essenek.
Hozzávalók:
1 db marhahúsleves kocka 1 liter vízben feloldva
1 db nagy, apróra vágott vöröshagyma
2 kisebb cukkini meghámozva, összevágva
2 közepes krumpli összevágva
1 mokkáskanál őrölt kömény
2 dl tejföl
2 evőkanál zöld kapor összevágva
1 lapos evőkanál só
Elkészítése:
Egy fazékba belerakjuk az összevágott cukkinit, krumplit és a köményt. Ráöntjük a feloldott húslevest, és még körülbelül 1 litere vizet. Mindezt puhára megfőzzük. Majd bot mixerrel pépesítjük. A tejfölben elkeverjük a kaprot, majd merünk rá a forró levesből 2 merőkanállal, jól elkeverjük, hogy ne csomósodjon meg. Ezután ráöntjük a levesre. Egyet forr, és lezárható.
Én leves gyönggyel és zöld édes köménnyel tálalom.
Kapros újburgonyaleves
Hozzávalók:
50 dkg újburgonya;
3 dkg vaj;
5 dkg liszt;
1 dl tejföl;
0,5 dl tejszín;
só;
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál;
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A
vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és
besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük.
Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel
dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk.
Alaposan lehűtve, de forrón is tálalhatjuk.
Hozzávalók: 50 kg kockára vágott karalábé, 4-5 szál közepes méretű sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zeller (vagy zellerlevél), só, 1 csokor petrezselyemzöld, 3-4 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál finomliszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, víz.
Galuskához: 1 db tojás, 5 dkg rétesliszt, pici só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba belerakom a karlalábét, a megtisztított sárgarépát, zöldséget, és zellert. Felöntöm vízzel és ízlés szerint teszek bele sót.
Közben megcsinálom a gyenge rántást egy kis lábosban: Beleteszem az olajat, és egy kávéskanál simalisztet, a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a karalábé, beleöntöm a rántást.
Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.
Megjegyzés: Én tejföllel tálalom.
50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10
dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só,
szerecsendió, őrölt bors, kakukkfű, 1 kis marék eperlevél tészta.
Elkészítés:
A vaj felét kiolvasztjuk, az apró kockára
vágott szalonnát néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,5 liter
csontlevet, belekarikázzuk a kolbászt, (virslit),a tésztát és ízlés szerint
fűszerezzük. Amikor a kelbimbó megpuhult, a maradék vajból és lisztből világos
rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverjük a
tejfölt is.
Kerti citromos leves
/Tiga
-ahogy én csináltam:
Mindenféle zöldséget vékonyra összecsíkozunk (én sárgarépát, zöldséget,
zöldbabot, zellert, karalábét és gombát tettem bele), pici olajon
delikáttal megpárolunk.
Ezután vízzel felengedjük. Puhára főzzük a
zöldségeket, citromhéjat reszelünk bele, sóval, borssal ízesítjük, majd
tejszínes, vagy tejfölös habarással picit besűrítjük. Egy citromlevét
belefacsarjuk.
Kicsit savanyú ízhatást kell elérnünk.
Én levesgyöngy-levesbettétel tálaltam, de lehet pirított zsemlekockával is vagy betét nélkül.
Kukorica krémleves
1 dl olajon megpirítunk 10 dkg összevágott bacon szalonnát. Majd a
szalonnát tálra szedjük, a maradék zsíradékon megpirítunk 1 fej apróra vágott
vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Egy lecsurgatott konzerv kukoricát ráöntünk,
együtt pirítjuk néhány percig. 2 marhahúsleves kockából főzünk 2 liter
húslevest, ezzel felöntjük. Beleteszünk 1 csokor apróra vágott petrezselymet, 1
kiskanál őrölt borsot, chili paprikát ízlés szerint. Állandó keverés közben
hozzáöntünk 3 dl tejszínt. 2 percig együtt forraljuk, végül botmixerrel
összeturmixoljuk.
Levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával és az előzőleg kiszedett
pirított szalonnával tálaljuk.
Hozzávalók:
10 dkg lebbencstészta nagyobb darabokra törve
5 dkg füstölt szalonna kis kockákra vágva
50 dkg burgonya karikákra vágva
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 evőkanál só, (vagy ízlés szerint
1 lapos evőkanál pirospaprika
1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítése:
A szalonnát a fazék aljában zsemleszínűre pirítjuk. Belerakjuk az apróra vágott vörös hagymát, megdinszteljük, és hozzáadjuk a lebbencstésztát, kicsit megpirítjuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük meleg vízzel. Beletesszük a karikákra vágott burgonyát, sót, és együtt lassú tűzön puhára főzzük.
Végül lekapcsoljuk, és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.
Hozzávalók: 45 dkg mángold, 2 pár virsli, 2 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2 db nagyobb burgonya, 4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt bors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika, 2 evőkanál eperlevél tészta.
Elkészítés: A megtisztított mángoldot csíkokra vágjuk, majd 2 liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát.
Amikor kicsit puhul már a káposzta, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Beleteszünk 2 evőkanál eperlevél tésztát. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe.
Egy 3 literes fazékba belerakom a meghámozás után felszeletelt őszibarackot, kb. a fazék 3/4 részéig. Teszek bele 18-20 dkg körüli kristálycukrot (a gyümölcs érettségétől függően), 1 csipet sót, és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje a gyümölcsöt. Pár csepp vanília aromát is öntök bele. Ha felforr, akkor hozzáöntöm a 4 dl tejszín + 2 dl tejben kikevert vanília pudingport, és felforralásig kevergetem párszor az egészet. Ezután jó hideg vízbe rakom a fazekat, ha már elég langyos, akkor beleteszem a hűtőbe.
Hidegen tálalom. Másnap még jobb!
Hozzávalók:
30 dkg karaj
1 dl étolaj,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál pirospaprika,
1 babérlevél,
30 dkg burgonya,
50 dkg zöldbab,
3 db sárgarépa karikákra vágva
2 dl tejföl + 1 dl tej,
1 evőkanál liszt,
1 evőkanál balzsamecet.
Fűszerek: őrölt bors, őrölt kömény, só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát felhevített olajon megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Közben egy másik edényben sós vízben megfőzzük a kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen! Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.
A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.
Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.
Hozzávalók:2 evőkanál étolaj, 0,5 mokkáskanál simaliszt, 1 kávéskanál piros őrölt paprika, 5 dl víz, 5 dl paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál kristálycukor, 1 szál zellerlevél, 1 diónyi vöröshagyma, 1 evőkanál bazsalikom levél. kb. 1-2 marék eperlevél tészta.
Elkészítése: Egy 1,5 literes fazékban csinálunk egy világos rántást az olajból, lisztből és pirospaprikából, ráöntjük a vizet, paradicsomlevet. Belerakjuk a többi hozzávalót. Kivéve a bazsalikom levelet, illetve a tésztát. A levest kb. 5 percig főzzük, közben sós vízben kifőzzük az eperlevél tésztát.
A leves alatt lekapcsoljuk a gázt. Tálaláskor tésztát teszünk bele, és bazsalikomlevéllel megszórjuk.
Paradicsomos cukkinileves
Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fej vöröshagyma, 1liter
húsleves (kockából), 1 közepes nagyságú cukkini, 1 dl vörösbor, néhány friss
bazsalikomlevél, 2 evőkanál cukor, só, frissen őrölt fekete bors.
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk, a cukkinit
vékonyan felszeleteljük, és az előhevített olajon, állandó kevergetés mellett
megsütjük.
Amikor megpuhult a hagyma és a cukkini, hozzáadjuk a vörösbort, a paradicsomlét és együtt 10 percig pároljuk. Botmixer segítségével darabosra mixeljük, majd hozzákeverjük a húslevest, és szükség szerint utána ízesítjük. Tálalás előtt friss, apróra vágott bazsalikomot szórunk bele. Levesgyöngy betéttel vagy tésztával tálaljuk.
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1 szál nagyobb sárgarépa
1 lapos evőkanál só
1 közepes fej vörös hagyma
Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt pirospaprika
2 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.
Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet, kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.
Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.
Hozzávalók:
20 dkg tarhonya
3 evőkanál olaj
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
3 darab nagyobb krumpli
1 vöröshagyma, zeller levél, só, bors, 1 csokor
petrezselyem, 1 db zöldpaprika
1 kanál őrölt piros paprika
Elkészítése:
3 evőkanál olajat megforrósítunk, majd ráöntjük a tarhonyát. Állandó
keverés közben, szép barnára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Sóval
ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és egy kanál pirospaprikával megszórjuk.
Hideg vízzel felengedjük, és visszatesszük a tűzre. Ha felforrt a leves,
beletesszük a zöldségeket ( 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér
felkarikázva, egy fej vöröshagyma összeaprítva, egy szál zellerlevél, 1 csokor
petrezselyem, 1 db zöldpaprika, ) és 3 darab krumpli, kockákra vágva. Az egészet
puhára főzzük. Egyszerű, finom és laktatós leves.
- ahogy én
csinálom
Sós vízbe belerakom az apróra karikázott sárgarépát, zöldséget, csíkokra
vágott zellergumót. Kicsit később a kockára vágott krumplit. Majd egy kis
ételízesítőt és eperlevél tésztát főzök bele. Utána 1 evőkanál vízbe kevés
lisztet keverek, 1 egész tojást, és behabarom a levest. Tejjel felöntöm, és egy
kis ecetet is öntök bele. Majd lekapcsolom a gázt, és tárkonnyal megszórom.
Tálaláskor 1-2 evőkanál tejszínnel fogyasztjuk, ízlés szerint még
tárkonnyal megszórjuk.
Tejszínes gombaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt
gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű,
tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.
Hozzávalók:
30 dkg zeller
1 közepes fej vöröshagyma
1 evőkanál só
kb. 1,5 liter víz
1 púpos evőkanál vaj
1 lapos evőkanál simaliszt
1 mokkáskanál fehér őrölt bors
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
2 dl tejszín
kevés zellerlevél apróra vágva
Elkészítése:
A zellert hámozzunk meg, és vágjuk kockákra. Öntsünk rá vizet, adjuk hozzá a sót, a vöröshagymát egészben, és fedő alatt főzzük, amíg teljesen szétfő ( kb. 45 percig ). Ezt követően a hagymát dobjuk ki. A megfőtt zellert turmixgéppel törjük péppé. Az áttört pépet rántsuk be: az 1 evőkanál liszthez hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat (kb. 3 dkg), és takaréklángon habzásig hevítjük, ráöntjük a tejszínt. Majd beleteszünk egy kis apróra vágott zellerlevelet, kis borsot, szerecsendiót. Végül beleöntjük a levesbe, és forraljuk fel. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg összevágott zöldbab, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál ételízesítő, 3 darab közepes méretű burgonya. Olaj, liszt, őrölt piros paprika, 4 gerezd fokhagyma.
Galuskához: 1 db tojás, 5 dkg rétesliszt, 1 csipet só.
Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát, és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a zöldbabot, és együtt főzöm tovább. Közben egy kis fazékban pici sóval megfőzöm a karikákra vágott 3 db darab burgonyát.
Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 4-5 evőkanálnyit teszek bele, és egy mokkáskanál simalisztet, a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből és az apróra vágott és sóval megtört fokhagymát, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele.
Ha puha a zöldbab, belerakom a megfőtt burgonyát, és beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba beleteszem az 5 dkg réteslisztet, és a tojást, 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!