öttevény: Kis finomságok II.

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 249 fő
  • Képek - 582 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 300 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 73 db

Üdvözlettel,

Öttevény klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

Ázsiai sült zöldség    

 

Hozzávalók:

10 darab fafülgomba

10 dkg zöldbab

15 dkg apró csiperkegomba

1 darab sárgarépa

1 dl étolaj

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál kínai szójamártás

1 evőkanál kukorica keményítőpor

1 kávéskanál reszelt gyömbér

2 gerezd összetört fokhagyma

 

Elkészítése:

A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával.  Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.

A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.

 

 

Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a  gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.

Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.

 

 

 

 

Barátfüle      

 

Hozzávalók:

60 dkg sós vízben főtt, tört krumpli

50 dkg finomliszt

3 db tojás

2 kávéskanál só

1 evőkanál étolaj

 

Tölteléknek: kemény szilvalekvár

Forgatáshoz: zsemlemorzsa, étolaj, vagy darált dió és porcukor keveréke

Meghintéshez: porcukor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon. Azután rétesliszttel alaposan megszórt deszkán jó vékonyra kisodorjuk a tésztát.

Utána körülbelül 8 cm-es széles csíkokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a lekvárból rá, majd ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy ne tudjon a lekvár kifolyni, és, derelyevágóval elvágjuk.

Ezután forró, sós vízben megfőzzük. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és az étolajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk a barátfüléket. Én darált dióban is forgattam, amiben porcukrot kevertem.

Tálaláskor még megszórjuk kevés porcukorral.

Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz.

 

 

 

 

Citromos-tárkonyos gombaszósz     

 

Hozzávalók:

2 közepes vöröshagyma

40 dkg gomba

4 dl tejszín, vagy tejföl

fél citrom leve és reszelt héja

1 evőkanál mustár

só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint

1 evőkanál szárított tárkony

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítése:

2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk  a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket.  Majd a 4 dl tejszínben  2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk  a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég!  Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.

Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.

 

 

 

 

Csülkös gomba rizibizivel    

 

Hozzávalók: a csülkös gombához:

20 dkg főtt csülök  

30 dkg szeletelt gomba

2 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)

só, bors, kakukkfű

fél citrom leve és héja

 

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és  a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.

 

Rizibizihez:

50 dkg rizs

kb. 5 merőkanál borsó

3-4 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

só, víz

 

Elkészítése:

A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.

Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem.  Ha a rizs is puha összekeverem.

 

 

 

 

Darás tészta    

 

Hozzávalók:

12,5 dkg búzadara

3 evőkanál étolaj

só ízlés szerint,

víz

25 dkg metélt tészta

 

Elkészítése:

Egy 4 literes fazékba teszek fel a háromnegyed részéig sós vizet melegíteni a tészta kifőzéséhez. Egy kevés olajat cseppentek a vízbe.

Közben a 3 evőkanál olajat beleteszem egy kb. 4 literes lábosba, ráöntöm a búzadarát, és világosbarnára megpirítom. Kevés vizet is öntök hozzá, fedelet teszek rá. Párszor megkeverem, hagyom puhulni, majd lekapcsolom a gázt alatta.

A felforrt vízben megfőzöm a tésztát, lecsepegtetem, majd  belekeverem a darába.

Sárgabaracklekvárral és porcukorral meghintve tálalom. Én hideg tejet iszok hozzá.

 

 

 

 

Gombás rakott tarhonya     

 

Hozzávalók:

 

40 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál mustár

1 evőkanál kristálycukor

1 kávéskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

3+3 evőkanál tejföl

1 kis csokor kakukkfű

2 levél bazsalikom

50 dkg főtt tarhonya

5 db főtt tojás

5 dkg füstölt sajt

 

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a nem túl apróra összevágott gombát. Együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket,  a mustárt, cukrot, tejfölt, az apróra vágott kakukkfüvet és bazsalikomot. Amikor a gomba megpuhult,  félre tesszük.

Egy 30x22 cm-es tepsit kivajazunk, ráterítjük a főtt tarhonya felét. Arra a gombapörköltet, majd rászeleteljük a főtt tojásokat. Betakarjuk a főtt tarhonya másik felével, megkenjük 3 evőkanál tejföllel, végül ráreszeljük a füstölt sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Kelkáposztafőzelék    

 

Hozzávalók:

80 dkg kelkáposzta

50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva

1 evőkanál só

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 kávéskanál köménymag

1 mokkáskanál őrölt bors

4 gerezd fokhagyma sóban összetörve

 

rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.

 

Elkészítése:

A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.

Elkészítjük  a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a  pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.

Fasírozottal tálaljuk.

 

 

Fasírozott készítése: 

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús 

2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva

4 db tojás,

4 gerezd fokhagyma

ízlés szerint  só, bors,

1 kávéskanál piros őrölt paprika

fél mokkáskanál ételízesítő

 

Panírozáshoz: zsemlemorzsa

 

Elkészítése:  A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Forró olajban kisütjük.   

 

 

 

Lencsefőzelék     

 

Hozzávalók:

50 dkg  megtisztított lencse

1-2 db babérlevél

1 lapos evőkanál só

fél citrom

 

0,5 dl étolaj,

3 evőkanál finomliszt

1 lapos evőkanál pirospaprika

2 gerezd összezúzott fokhagyma

kb. 2 dl tej

1-2 evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.

Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.

Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.

 

 

 

 

Narancsos pulykamell gesztenyével töltve, narancs mártással   


Hozzávalók:

1 egész pulykamellfilé

2 db narancs

20 dkg bacon szalonna

2 közepes fej vöröshagyma

őrölt szerecsendió

őrölt kömény

őrölt bors

étolaj

 

Elkészítés:

A pulykamellről leszedjük a hártyát, megmossuk, lecsepegtetjük, és a felsorolt fűszerekkel /só, őrölt bors, szerecsendió, őrölt kömény, olaj/ alaposan befűszerezzük.

 

Gesztenyetöltelék:

1 vöröshagyma
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)

0,5dl olaj

1 evőkanál morzsolt majoránna

só és frissen őrölt bors

Alaposan összedolgozzuk és az előzőleg bevágott mellet megtöltjük, a nyílást összevarrjuk. Minimum 1 órát állni hagyjuk.

 

Az egész, befűszerezett, megtöltött pulykamellet sütőtálba tesszük, és annyi olajat öntünk alá, hogy a sütőtál alját éppen ellepje. A tálban a húst előbb a karikára szelt 1 db vöröshagymával, majd a narancsszeletekkel borítjuk be. A végén az egészet teljesen betakarjuk a szeletelt baconnal. 1 dl vizet öntünk alá, és letakarva, sütőben megsütjük. A pulykamell vastag hús, ezért hosszabb sütési időt igényel (villanysütőben, 180 Celsius-fokon kb. 1,5-2 óra a sütési idő).

A sütés végén, levéve a sütőedény fedelét kicsit süssük le a húst, hogy megpiruljon a szalonna a tetején.

 

  

 

Közben a narancsmártást elkészítjük:

Hozzávalók: hússzaft, 3 narancs leve (kb. 2 dl), 2 evőkanál méz, 2 narancs szeletelve, fél citrom leve, 1 teáskanál étkezési keményítő, pici őrölt chili paprika.

 

A 2 narancsot hámozzunk meg egészben úgy, hogy a héjával együtt vágjuk le a narancshúsok hártyáját is. Majd vágjuk őket karikákra.

A 3 narancsnak, és a citromnak facsarjuk ki a levét. A hússzaftot turmixoljuk le, majd szűrjük vissza a serpenyőbe. Keverjük hozzá a mézet, majd adjuk hozzá a citrus leveket is, és fél narancs héját. Forraljuk fel. Chilivel ízesítsük. A keményítőt keverjük ki kevés szósszal, és sűrítsük be vele a mártást. Nem kell túl sűrűre főzni.

A narancsszeleteket csak a végén tegyük a mártásba, utána már nem kell főzni!

 

  

 

 

 

Padlizsános kölessel töltött paprika    

 

Hozzávalók:

20 dkg köles

6 dl víz

1 db közepes padlizsán

4 db kápia paprika

1 zöldségleves kocka

1 közepes fej vöröshagyma

3-4 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál apróra vágott kapor

8 evőkanál kefir

só, őrölt bors

 

Tetejére: snidling, reszelt sajt

 

Elkészítése:

A 20 dkg kölest a 6 dl vízben az 1 leveskockával együtt puhára főzzük.  Közben az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt. Mindezt együtt puhára pároljuk, beledobjuk a kaport, és belekeverjük a kölest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A 4 darab kápia paprikát kettévágjuk, kicsumázzuk, és a belsejét megtöltjük a töltelékkel.

Ezután egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe helyezzük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Kivesszük, mindegyik szeletet meglocsolunk 1 evőkanál kefirrel, sajtot reszelünk rá, és 5 percre még visszatoljuk a sütőbe. A sütőből kivéve megszórjuk snidlinggel, és tálalható.

 

 

 

 

Paradicsomos gomba spagettivel  

 

Hozzávalók:

50 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 nagy fej zeller

fél liter paradicsomlé

só, őrölt bors, kakukkfű, fokhagyma

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A forró olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ráreszeljük a zellert, és egy kicsit együtt pirítjuk. Rátesszük az összevágott gombát, majd a fűszereket. A fokhagymát apróra vágva, vagy sóban megtörve tegyük rá. Felöntjük a paradicsomlével, és forraljuk egy keveset. Aki sűrűbben szereti, 2 dl tejszínből és 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarhatja. Én is így tettem.

 

 

 

 

Rizs nápolyi módra  

 

Hozzávalók:
25 dkg rizs
5 dl paradicsomlé
3 evőkanál étolaj
1 húsleves-kocka
1 friss ág rozmaring
őrölt
bors
pici cukor

 

Tetejére: reszelt sajtot szórhatunk


Elkészítése:
A megmosott rizst forró olajon üvegesre pirítjuk egy hőálló edényben a mikró legmagasabb fokán. Ráöntjük a paradicsomlét és még annyi vizet, hogy a rizs térfogatának duplája legyen összesen a folyadék. Beletesszük a leveskockát, rozmaringot, borsot, sót, cukrot.  Folpack fóliával lefedjük, néhány helyen tűvel kilyukasztjuk, és még körülbelül 15-20 percig főzzük. Közben néhányszor megkeverjük.

Reszelt sajttal tálalhatjuk. De én most  rántott gombafejjel és rántott karfiollal tálaltam.

 

 

 

Rakott burgonyapüré savanyú káposztával    

 

Hozzávalók:

1,5 kg főtt burgonya
3 dkg vaj + kevés a tepsi kivajazáshoz
1 dl tej
1 mokkáskanál só
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg sonka
10 dkg füstölt kolbász
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg sajt


Elkészítése:

A burgonyából a vajjal, tejjel és sóval pürét készítünk. Egy 30x22-es tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleterítjük a püré felét, rá a savanyú káposztát, arra a kockára vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. Befedjük a püré másik felével, és egyenesre simítjuk. Ráreszeljük a sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 -25 perc alatt világosbarnára sütjük.

 

 

 

 

Rakott kifli      

 

Hozzávalók:

10 db kifli karikákra vágva

6 db tojás

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

12 dkg vaj

6 dl tej

20 dkg darált dió

8 dkg darált mák + 5 dkg kristálycukor

10 dkg mazsola  ( de lehet helyette aszalt, darabolt szilva, vagy sárgabarack)

1 egész citrom lereszelt héja

5 evőkanál rum 

1 csipetnyi só

2 nagyobb alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

3 púpos evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal. Majd a kifli felét lerakjuk rá. Közben a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a 6 dl tejet is. Ennek a felét rálocsoljuk a kiflire. Majd rászórjuk a darált diót, a mazsola felét, és reszelt citrom héját is felezve. Az alma szeltek felét is rárakosgatjuk, és 2 evőkanál rummal meglocsoljuk. Majd a vaj felét kis halmokban rátesszük. Erre  rátesszük a maradék kifli karikákat. Rászórjuk a 8 dkg darált mákot, 5 dkg kristálycukrot, citromhéjat, és a maradék szeletelt almát. Rálocsoljuk a maradék 2 evőkanál rumot. Ráöntjük a tojássárgájával kikevert tej másik felét, és a megmaradt vajat kis halmokban.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Közben felverjük a 6 tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 3 evőkanál sárgabaracklekvárt.

Kivesszük a sütőből, ráborítjuk a sárgabaracklekvárral elkevert habot, és eligazítjuk rajta. Visszahelyezzük a sütőbe a tepsit, és 150-fokra levéve a hőt még 15 percig sütjük.

Langyosra hűtve  szeleteljük.

Én 2 csomag csokoládé pudingot is főztem mellé 1 liter tejjel.

 

  

 

 

 

Sajttal töltött fasírt   

 

Hozzávalók:

60 dkg darált hús

2 db zsemle vízben áztatva, és kinyomkodva

3 egész tojás

1nagy csokor petrezselyem apróra vágva

1 mokkáskanál őrölt bors

3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, és sóban megtörve késsel

1 kávéskanál pirospaprika

kevés zsemlemorzsa

 

10 dkg szeletelt sajt


Elkészítés:

A hozzávalókat a 10 dkg szeletelt sajt és a petrezselyem kivételével egy tálban fakanállal jól összekeverjük.

Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit benedvesítjük, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Ezután rárakjuk a vékony sajtszeleteket, és a petrezselyemzöldet. Aki szereti kis apróra vágott chilipaprikával is megszórhatja.

 

 

 Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon körülbelül 70 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.

 

 

Megjegyzés: A sajt szeletekre még tehetünk apróra vágott  gombát, vagy egyéb zöldségeket is.

Tálaláskor körethez, vagy főzelékhez adhatjuk.

 

 

 

Szűzpecsenye Stroganoff módra   


Hozzávalók:

30 dkg szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kanál vaj
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperke gomba
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
5 db csemege uborka
1 csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín

őrölt bors,

kakukkfű

Elkészítés:

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele az enyhén kivert és csíkokra felvágott szűzpecsenyét, nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.

Szedjük ki a serpenyőből a húst, tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá az összevágott vöröshagymát. Pároljuk még néhány percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd. Hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet és 1 dl vörösbort. Ezután tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemegeuborkát, a mustárt, a húst és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.

Kevéske borssal, kakukkfűvel, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Forralásig hevítjük, és körettel tálaljuk.

 

 

 

 

Tarhonyás hús    


Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj

1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva

60 dkg hús (comb) kockára vágva,

só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika

zöldpaprika szelet, paradicsomlé


50 dkg tarhonya

1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz


Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.


Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.


A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.

Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.

 

 

 

 

Tejszínes, fűszeres krumpli   

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli

2 gerezd fokhagyma

4 dl tejszín

1 tojás sárgája

só, őrölt bors, kakukkfű, 3-4 db rozmaring levél

 

Elkészítése:

A megtisztított krumplit lekarikázom, megszórom a fűszerekkel, az apróra vágott fokhagymával, és jól összeforgatom. A tejszínt a tojás sárgájával összekeverem, ráöntöm a krumplira, majd egy alaposan kivajazott tepsibe öntöm.

Előmelegített sütőben 200 fokon  1 óra alatt készre sütöm.  Az első 15 percben lefedve, majd fedés nélkül.

 

 

 

 

Túrógombóc másként   

 

Hozzávalók:

1 liter tej

20 dkg búzadara

1 evőkanál rétesliszt

5 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

50 dkg túró

1 citrom reszelt héja

6-8 dkg mazsola

 

Beforgatáshoz: étolaj, zsemlemorzsa

 

Elkészítése:

A tejbe beleöntjük a búzadarát, réteslisztet, és a 2 féle cukrot.  Közepes sűrűségűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Majd beletesszük a túrót, citrom héjat és a mazsolát. Robotgéppel jól összekeverjük.

Megpirítjuk egy lábosban a zsemlemorzsát, kevés vizet is öntünk bele, hogy puhább legyen. Majd egy vízbe mártott evőkanállal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat.  Kézzel egy kicsit megforgatjuk, és mehet a tálba.

Porcukorral meghintve tálaljuk. De adhatunk mellé pudingot, vagy valamilyen gyümölcs dzsemet is.

Nekem ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett.

 

 

 

 

Zöldséges Sült bab  

 

Hozzávalók:

25 dkg bab

1 nagy fej vöröshagyma

6 evőkanál étolaj

15 dkg kockára vágott sonka

2 dl paradicsomlé

2 evőkanál kecsap

2 gerezd fokhagyma

1 doboz főtt kukoricakonzerv

Só, őrölt bors, kakukkfű

2 db vastag húsú paprika

2 db paradicsom

1 db kisebb cukkini

20 dkg rizs

450 gr tejföl

1 tojás sárgája

5 dkg trappista sajt

 

Elkészítése:

25 dkg babot megfőzünk sós vízben, amibe 1 evőkanál kakukkfüvet  szórunk (így elkerüljük a bab puffasztó hatását!). Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk 3 evőkanál olajon. 15 dkg kockára vágott sonkát hozzáöntünk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 2 dl paradicsomlével, és 2 evőkanál kecsappal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Beleöntünk 1 doboz főtt kukoricakonzervet. Felforraljuk. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk.

Egy 30-22 cm-es tepsit kiolajozunk. Beleterítjük a kukoricás, sonkás babot.

3 evőkanál olajon megdinsztelünk 2 darab felvágott vastag húsú paprikát, 2 szeletelt paradicsomot, és egy kis cukkinit felkarikázunk. Ezt a párolt zöldséget ráterítjük a babra. A tetejére 20 dkg főtt rizst terítünk,

 

 

majd 450 gramm tejföl és 1 tojássárgájából készített keverékkel leöntjük. A tetejére 5 dkg sajtot reszelünk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu