Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók:
10 darab fafülgomba
10 dkg zöldbab
15 dkg apró csiperkegomba
1 darab sárgarépa
1 dl étolaj
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál kínai szójamártás
1 evőkanál kukorica keményítőpor
1 kávéskanál reszelt gyömbér
2 gerezd összetört fokhagyma
Elkészítése:
A fafül gombát langyos vízbe beáztatom az elkészítése előtt 1 órával. Majd a vízből kiszedve vékony csíkokra vágom. A sárgarépát pedig gyufaszálnyi csíkokra vágom. A keményítőport 2 evőkanálnyi vízben feloldom.
A wok serpenyőben az étolajat megforrósítom, beledobom a gombákat, zöldbabot, sárgarépát, és 2-3 percig kevergetve sütöm.
Rászórom a cukrot és a kínai szójaszószt, ráreszelem a gyömbért és hozzáöntöm a feloldott kukorica keményítőt. Így kevergetve még körülbelül 2-3 percig sütöm. Végül beleszórom az összezúzott fokhagymát, megkeverem, és lezárom.
Lehet tálalni rizzsel, vagy tésztával.
Hozzávalók:
60 dkg sós vízben főtt, tört krumpli
50 dkg finomliszt
3 db tojás
2 kávéskanál só
1 evőkanál étolaj
Tölteléknek: kemény szilvalekvár
Forgatáshoz: zsemlemorzsa, étolaj, vagy darált dió és porcukor keveréke
Meghintéshez: porcukor
Elkészítése:
A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon. Azután rétesliszttel alaposan megszórt deszkán jó vékonyra kisodorjuk a tésztát.
Utána körülbelül 8 cm-es széles csíkokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a lekvárból rá, majd ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy ne tudjon a lekvár kifolyni, és, derelyevágóval elvágjuk.
Ezután forró, sós vízben megfőzzük. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és az étolajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk a barátfüléket. Én darált dióban is forgattam, amiben porcukrot kevertem.
Tálaláskor még megszórjuk kevés porcukorral.
Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz.
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma
40 dkg gomba
4 dl tejszín, vagy tejföl
fél citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál mustár
só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint
1 evőkanál szárított tárkony
1 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket. Majd a 4 dl tejszínben 2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég! Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.
Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.
Hozzávalók: a csülkös gombához:
20 dkg főtt csülök
30 dkg szeletelt gomba
2 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)
só, bors, kakukkfű
fél citrom leve és héja
Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.
Rizibizihez:
50 dkg rizs
kb. 5 merőkanál borsó
3-4 evőkanál étolaj
1 közepes fej vöröshagyma
só, víz
Elkészítése:
A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.
Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem. Ha a rizs is puha összekeverem.
Hozzávalók:
12,5 dkg búzadara
3 evőkanál étolaj
só ízlés szerint,
víz
25 dkg metélt tészta
Elkészítése:
Egy 4 literes fazékba teszek fel a háromnegyed részéig sós vizet melegíteni a tészta kifőzéséhez. Egy kevés olajat cseppentek a vízbe.
Közben a 3 evőkanál olajat beleteszem egy kb. 4 literes lábosba, ráöntöm a búzadarát, és világosbarnára megpirítom. Kevés vizet is öntök hozzá, fedelet teszek rá. Párszor megkeverem, hagyom puhulni, majd lekapcsolom a gázt alatta.
A felforrt vízben megfőzöm a tésztát, lecsepegtetem, majd belekeverem a darába.
Sárgabaracklekvárral és porcukorral meghintve tálalom. Én hideg tejet iszok hozzá.
Hozzávalók:
40 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 evőkanál kristálycukor
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
3+3 evőkanál tejföl
1 kis csokor kakukkfű
2 levél bazsalikom
50 dkg főtt tarhonya
5 db főtt tojás
5 dkg füstölt sajt
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a nem túl apróra összevágott gombát. Együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a mustárt, cukrot, tejfölt, az apróra vágott kakukkfüvet és bazsalikomot. Amikor a gomba megpuhult, félre tesszük.
Egy 30x22 cm-es tepsit kivajazunk, ráterítjük a főtt tarhonya felét. Arra a gombapörköltet, majd rászeleteljük a főtt tojásokat. Betakarjuk a főtt tarhonya másik felével, megkenjük 3 evőkanál tejföllel, végül ráreszeljük a füstölt sajtot.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta
50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 evőkanál só
1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
1 kávéskanál köménymag
1 mokkáskanál őrölt bors
4 gerezd fokhagyma sóban összetörve
rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.
Elkészítése:
A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.
Elkészítjük a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.
Fasírozott készítése:
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús
2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva
4 db tojás,
4 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só, bors,
1 kávéskanál piros őrölt paprika
fél mokkáskanál ételízesítő
Panírozáshoz: zsemlemorzsa
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
Forró olajban kisütjük.
Hozzávalók:
50 dkg megtisztított lencse
1-2 db babérlevél
1 lapos evőkanál só
fél citrom
0,5 dl étolaj,
3 evőkanál finomliszt
1 lapos evőkanál pirospaprika
2 gerezd összezúzott fokhagyma
kb. 2 dl tej
1-2 evőkanál tejföl
Elkészítése:
A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.
Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.
Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.
Narancsos pulykamell gesztenyével töltve, narancs mártással
Hozzávalók:
1 egész pulykamellfilé
2 db narancs
20 dkg bacon szalonna
2 közepes fej vöröshagyma
só
őrölt szerecsendió
őrölt kömény
őrölt bors
étolaj
Elkészítés:
A pulykamellről leszedjük a hártyát, megmossuk, lecsepegtetjük, és a felsorolt fűszerekkel /só, őrölt bors, szerecsendió, őrölt kömény, olaj/ alaposan befűszerezzük.
Gesztenyetöltelék:
1 vöröshagyma
25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
0,5dl olaj
1 evőkanál morzsolt majoránna
só és frissen őrölt bors
Alaposan összedolgozzuk és az előzőleg bevágott mellet megtöltjük, a nyílást összevarrjuk. Minimum 1 órát állni hagyjuk.
Az egész, befűszerezett, megtöltött pulykamellet sütőtálba tesszük, és annyi olajat öntünk alá, hogy a sütőtál alját éppen ellepje. A tálban a húst előbb a karikára szelt 1 db vöröshagymával, majd a narancsszeletekkel borítjuk be. A végén az egészet teljesen betakarjuk a szeletelt baconnal. 1 dl vizet öntünk alá, és letakarva, sütőben megsütjük. A pulykamell vastag hús, ezért hosszabb sütési időt igényel (villanysütőben, 180 Celsius-fokon kb. 1,5-2 óra a sütési idő).
A sütés végén, levéve a sütőedény fedelét kicsit süssük le a húst, hogy megpiruljon a szalonna a tetején.
Közben a narancsmártást elkészítjük:
Hozzávalók: hússzaft, 3 narancs leve (kb. 2 dl), 2 evőkanál méz, 2 narancs szeletelve, fél citrom leve, 1 teáskanál étkezési keményítő, pici őrölt chili paprika.
A 2 narancsot hámozzunk meg egészben úgy, hogy a héjával együtt vágjuk le a narancshúsok hártyáját is. Majd vágjuk őket karikákra.
A 3 narancsnak, és a citromnak facsarjuk ki a levét. A hússzaftot turmixoljuk le, majd szűrjük vissza a serpenyőbe. Keverjük hozzá a mézet, majd adjuk hozzá a citrus leveket is, és fél narancs héját. Forraljuk fel. Chilivel ízesítsük. A keményítőt keverjük ki kevés szósszal, és sűrítsük be vele a mártást. Nem kell túl sűrűre főzni.
A narancsszeleteket csak a végén tegyük a mártásba, utána már nem kell főzni!
Padlizsános
kölessel töltött paprika
Hozzávalók:
20 dkg köles
6 dl víz
1 db közepes padlizsán
4 db kápia paprika
1 zöldségleves kocka
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál apróra vágott kapor
8 evőkanál kefir
só, őrölt bors
Tetejére: snidling, reszelt sajt
Elkészítése:
A 20 dkg kölest a 6 dl vízben az 1 leveskockával együtt puhára főzzük. Közben az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt. Mindezt együtt puhára pároljuk, beledobjuk a kaport, és belekeverjük a kölest, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A 4 darab kápia paprikát kettévágjuk, kicsumázzuk, és a belsejét megtöltjük a töltelékkel.
Ezután egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük. Kivesszük, mindegyik szeletet meglocsolunk 1 evőkanál kefirrel, sajtot reszelünk rá, és 5 percre még visszatoljuk a sütőbe. A sütőből kivéve megszórjuk snidlinggel, és tálalható.
Paradicsomos gomba spagettivel
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 nagy fej zeller
fél liter paradicsomlé
só, őrölt bors, kakukkfű, fokhagyma
2 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A forró olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ráreszeljük a zellert, és egy kicsit együtt pirítjuk. Rátesszük az összevágott gombát, majd a fűszereket. A fokhagymát apróra vágva, vagy sóban megtörve tegyük rá. Felöntjük a paradicsomlével, és forraljuk egy keveset. Aki sűrűbben szereti, 2 dl tejszínből és 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarhatja. Én is így tettem.
Hozzávalók:
25 dkg rizs
5 dl paradicsomlé
3 evőkanál étolaj
1 húsleves-kocka
1 friss ág rozmaring
őrölt bors
pici cukor
só
Tetejére: reszelt sajtot szórhatunk
Elkészítése:
A megmosott rizst forró olajon üvegesre pirítjuk egy hőálló edényben a
mikró legmagasabb fokán. Ráöntjük a paradicsomlét és még annyi vizet, hogy a
rizs térfogatának duplája legyen összesen a folyadék. Beletesszük a leveskockát,
rozmaringot, borsot, sót, cukrot. Folpack fóliával lefedjük, néhány helyen
tűvel kilyukasztjuk, és még körülbelül 15-20 percig főzzük. Közben néhányszor
megkeverjük.
Reszelt sajttal tálalhatjuk. De én most rántott gombafejjel és rántott karfiollal tálaltam.
Rakott burgonyapüré savanyú
káposztával
Hozzávalók:
1,5 kg főtt burgonya
3 dkg vaj + kevés a tepsi kivajazáshoz
1 dl tej
1 mokkáskanál só
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg sonka
10 dkg füstölt kolbász
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg sajt
Elkészítése:
A burgonyából a vajjal, tejjel és sóval pürét készítünk. Egy 30x22-es tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleterítjük a püré felét, rá a savanyú káposztát, arra a kockára vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. Befedjük a püré másik felével, és egyenesre simítjuk. Ráreszeljük a sajtot.
Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 -25 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hozzávalók:
10 db kifli karikákra vágva
6 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg vaj
6 dl tej
20 dkg darált dió
8 dkg darált mák + 5 dkg kristálycukor
10 dkg mazsola ( de lehet helyette aszalt, darabolt szilva, vagy sárgabarack)
1 egész citrom lereszelt héja
5 evőkanál rum
1 csipetnyi só
2 nagyobb alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
3 púpos evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítése:
Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal. Majd a kifli felét lerakjuk rá. Közben a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a 6 dl tejet is. Ennek a felét rálocsoljuk a kiflire. Majd rászórjuk a darált diót, a mazsola felét, és reszelt citrom héját is felezve. Az alma szeltek felét is rárakosgatjuk, és 2 evőkanál rummal meglocsoljuk. Majd a vaj felét kis halmokban rátesszük. Erre rátesszük a maradék kifli karikákat. Rászórjuk a 8 dkg darált mákot, 5 dkg kristálycukrot, citromhéjat, és a maradék szeletelt almát. Rálocsoljuk a maradék 2 evőkanál rumot. Ráöntjük a tojássárgájával kikevert tej másik felét, és a megmaradt vajat kis halmokban.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.
Közben felverjük a 6 tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 3 evőkanál sárgabaracklekvárt.
Kivesszük a sütőből, ráborítjuk a sárgabaracklekvárral elkevert habot, és eligazítjuk rajta. Visszahelyezzük a sütőbe a tepsit, és 150-fokra levéve a hőt még 15 percig sütjük.
Langyosra hűtve szeleteljük.
Én 2 csomag csokoládé pudingot is főztem mellé 1 liter tejjel.
Hozzávalók:
60 dkg darált hús
2 db zsemle vízben áztatva, és kinyomkodva
3 egész tojás
1nagy csokor petrezselyem apróra vágva
1 mokkáskanál őrölt bors
3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, és sóban megtörve késsel
só
1 kávéskanál pirospaprika
kevés zsemlemorzsa
10 dkg szeletelt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat a 10 dkg szeletelt sajt és a petrezselyem kivételével egy tálban fakanállal jól összekeverjük.
Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit benedvesítjük, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Ezután rárakjuk a vékony sajtszeleteket, és a petrezselyemzöldet. Aki szereti kis apróra vágott chilipaprikával is megszórhatja.
Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük.
Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon körülbelül 70 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Megjegyzés: A sajt szeletekre még tehetünk apróra vágott gombát, vagy egyéb zöldségeket is.
Tálaláskor körethez, vagy főzelékhez adhatjuk.
Hozzávalók:
30 dkg szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kanál vaj
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperke gomba
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
5 db csemege uborka
1 csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín
só
őrölt bors,
kakukkfű
Elkészítés:
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele az enyhén kivert és csíkokra felvágott szűzpecsenyét, nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.
Szedjük ki a serpenyőből a húst, tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá az összevágott vöröshagymát. Pároljuk még néhány percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd. Hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet és 1 dl vörösbort. Ezután tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemegeuborkát, a mustárt, a húst és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.
Kevéske borssal, kakukkfűvel, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.
Forralásig hevítjük, és körettel tálaljuk.
Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva
60 dkg hús (comb) kockára vágva,
só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika
zöldpaprika szelet, paradicsomlé
50 dkg tarhonya
1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz
Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről
lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat,
kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt
borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre
visszatesszük, és puhára főzzük.
Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem
párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva
18-20 perc alatt kész is.
A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban
kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom.
Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután
folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha
jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.
Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 gerezd fokhagyma
4 dl tejszín
1 tojás sárgája
só, őrölt bors, kakukkfű, 3-4 db rozmaring levél
Elkészítése:
A megtisztított krumplit lekarikázom, megszórom a fűszerekkel, az apróra vágott fokhagymával, és jól összeforgatom. A tejszínt a tojás sárgájával összekeverem, ráöntöm a krumplira, majd egy alaposan kivajazott tepsibe öntöm.
Előmelegített sütőben 200 fokon 1 óra alatt készre sütöm. Az első 15 percben lefedve, majd fedés nélkül.
Hozzávalók:
1 liter tej
20 dkg búzadara
1 evőkanál rétesliszt
5 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg túró
1 citrom reszelt héja
6-8 dkg mazsola
Beforgatáshoz: étolaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A tejbe beleöntjük a búzadarát, réteslisztet, és a 2 féle cukrot. Közepes sűrűségűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Majd beletesszük a túrót, citrom héjat és a mazsolát. Robotgéppel jól összekeverjük.
Megpirítjuk egy lábosban a zsemlemorzsát, kevés vizet is öntünk bele, hogy puhább legyen. Majd egy vízbe mártott evőkanállal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat. Kézzel egy kicsit megforgatjuk, és mehet a tálba.
Porcukorral meghintve tálaljuk. De adhatunk mellé pudingot, vagy valamilyen gyümölcs dzsemet is.
Nekem ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett.
Hozzávalók:
25 dkg bab
1 nagy fej vöröshagyma
6 evőkanál étolaj
15 dkg kockára vágott sonka
2 dl paradicsomlé
2 evőkanál kecsap
2 gerezd fokhagyma
1 doboz főtt kukoricakonzerv
Só, őrölt bors, kakukkfű
2 db vastag húsú paprika
2 db paradicsom
1 db kisebb cukkini
20 dkg rizs
450 gr tejföl
1 tojás sárgája
5 dkg trappista sajt
Elkészítése:
25 dkg babot megfőzünk sós vízben, amibe 1 evőkanál kakukkfüvet szórunk (így elkerüljük a bab puffasztó hatását!). Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk 3 evőkanál olajon. 15 dkg kockára vágott sonkát hozzáöntünk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 2 dl paradicsomlével, és 2 evőkanál kecsappal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Beleöntünk 1 doboz főtt kukoricakonzervet. Felforraljuk. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk.
Egy 30-22 cm-es tepsit kiolajozunk. Beleterítjük a kukoricás, sonkás babot.
3 evőkanál olajon megdinsztelünk 2 darab felvágott vastag húsú paprikát, 2 szeletelt paradicsomot, és egy kis cukkinit felkarikázunk. Ezt a párolt zöldséget ráterítjük a babra. A tetejére 20 dkg főtt rizst terítünk,
majd 450 gramm tejföl és 1 tojássárgájából készített keverékkel leöntjük. A tetejére 5 dkg sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!