Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ünnepek alkalmával néha elgondolkozunk, hogy az ünnepi hagyományok vajon honnan származnak. Húsvét közeledtével ejtsünk pár szót ezen tradíciók történetéről.
Húsvétkor a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását ünnepli,
azonban számos a Húsvéthoz kapcsolódó tradíció gyökere a kereszténység
előtti időkre nyúlik vissza. Évszázadokkal ezelőtt a keresztények úgy
döntöttek, hogy testületileg lemondanak kedvenc ételeikről a Böjt
egyházi intézménye kedvéért, ez az év egyébként is legszűkösebb,
legsoványabb időszakára esik. A téli élelmiszertartalékok kifogyóban
vannak, a teheneknek nincs felesleges teje emberi fogyasztásra, míg a
tavaszi születésű borjaikat el nem választják és a tyúkok sem tojnak
tojásokat a leghidegebb hónapokban. Ez bizony egészen a 30-as évekig így
volt, mikor rájöttek, hogy meleg és jól megvilágított ketrecekben kell
tartani őket ahhoz, hogy tojjanak.
Nem csoda hát, hogy mikor a
növények rügyei kipattannak, már az európai népek pogány elődei is
fellélegeztek és megünnepelték a természet újjáéledését, valamint azt,
hogy nem kell tovább nélkülözniük a természet adományait. Hálát adtak
termékenység-isteneiknek a föld megújulásáért. A germán mitológiában
ennek az istenségnek a neve Eostre és jelképe mi más lenne, mint a mezei
nyúl, amiben bizony a Húsvéti Nyuszi felmenőjét tisztelhetjük.Máig
számos országban él a gyerekek számára legérdekesebb hagyomány, hogy a
hímes tojást a húsvéti nyuszi tojja.
Maga a tojás, ami a
termékenység és a törékeny új élet legősibb szimbóluma, már jóval a
kereszténység elterjedése előtt elválaszthatatlanul összekapcsolódott a
tavasznyitó ünnepléssel. A kereszténység magába ötvözte ezt az elemet,
mint a sírjából feltámadó Jézus egyik jelképét, és nem csak népi
hagyományként, ugyanis már a 4. században hivatalos egyházi áldásban
részesítik a szokást.
Isten báránya
Több európai,
főként katolikus országban a Húsvét neve a zsidó Pesach (Peszach) zsidó
ünnep elnevezéséből származik, amit zsidó húsvétnak is mondanak. Jézus
utolsó vacsoráján úgy utalt magára, mint peszáchi bárányra, az áldozati
állatra, amit a zsidók kötelezően fogyasztanak Peszach-kor. Az állatot
egészében elfogyasztották, a belsőségeket is beleértve. Például
Görögországban is, a mai napig szokás Húsvétkor olyan levest készíteni,
amit a Húsvét vasárnapi mise után elfogyasztott bárány belsőségeiből
készítenek. Görögország vagy Oroszország, mint az ortodox kereszténység
képviselői, sok esetben jobban őrzik a keresztény ünnepek ősi szokásait,
azonban a katolikus országokban is gyakran kerül bárány az asztalra
Húsvétkor.
Az észak-európai protestáns országokban a tyúkólban
néztek a húsvéti ebéd után. Dédanyáik idejében még az a tyúk került az
asztalra Húsvétkor, amelyik nem kezdett el újra tojni tavasszal. Tojásos
tésztákat, süteményeket is csak tavasz elejétől, Húsvéttól készítettek,
minden országnak megvan a saját hagyománya e téren, de gyakran
használnak szárított gyümölcsöket, olajos magvakat, sok tejszínt és
vajat a sütéshez. A finnek például henger alakú húsvéti kalácsukat
tradícionálisan tejes edényekben sütik, a skandinávok kávéval ízesítik
süteményeiket, az oroszok pedig a kulich-ról híresek, ami szintén henger
alakú élesztős kalács, a sáfránytól sárga és pirított mandula is van
benne, hozzá pedig az úgynevezett pashkát (édes krémsajt különlegeség)
fogyasztanak. Németországban, Svájcban és Magyarországon is szokás
fonott kalácsféléket készíteni. Olaszországban galamb formájú a
hagyományos kalács, a franciák pedig bárány alakú süteményt készítenek,
amin a tojáshab jelképezi a gyapjút.
Végül szóljunk még pár szót a
csokitojásról. Mint tudjuk a kakaóbabot a spanyol hódítók hozták
Európába a 16. század elején, de a csokoládét/kakaót egészen a 19.század
közepéig csak mint ital fogyasztották. 1847-ben az angol Joseph Fry
& Sons cég ki nem találta, hogyan lehet kemény táblákat és formákat
készíteni kakaóból. Egészen a 20.századig senkinek nem jutott eszébe
üreges csokoládétojásokat készíteni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!