Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Öttevény klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Öttevény klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hogyan készítsünk házi bodzaszörpöt?
Beszippantva a bodzavirág illatát,
nekem a gyerekkori osztálykirándulások élménye jut először eszembe.
Aztán citromosan édeskés ízére gondolok, és arra, hogy milyen jó lenne
ezt megőrizni a forró nyári napokra hűsítőül, vagy a zimankós téli
estékre a nyár emlékéül. Belevágtam hát az idén is, hogy elkészítsem az
első adag bodzaszörpsűrítményt. Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer). A bodzavirágok gyűjtésekor a
teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan
vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább
keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el,
hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a
növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat,
kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat,
bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk
fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A
maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész,
öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a
karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan
feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk
fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat,
a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig
hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés
után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel
vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.
A virág (gyógynövénynevén: Sambuci flos) flavonoidokat (rutin, kvercetin, sambucin), szaponinokat, illóolajat és nyálkaanyagokat tartalmaz. A szárított bodzavirágból
készített tea izzasztó és vizelethajtó, enyhe nyugtató hatású. A
virágokat száraz időben kell szedni, a teljes nyílás előtt, amikor a
bogernyő szélső virágai már kinyíltak, de a középsők még bimbós
állapotban vannak. Laza rétegben, kocsánnyal felfelé állítva szárítsuk,
majd kézzel morzsoljuk le a virágokat. A virágdrog tárolására a papírral
bélelt dobozok alkalmasak.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!